Home » Huidaandoeningen » Aambeien symptomen » Aambeien behandelen » Aambeien genezen: natuurlijk

Aambeien genezen: natuurlijk

Aambeien natuurlijk genezen

Aambeien zijn opgezette aders in de endeldarm en rond de anus. De meeste mensen vinden aambeien erg gênant, maar dit niet nodig. Heel veel mensen hebben last van aambeien. Naar schatting krijgen ongeveer acht van de tien mensen vroeg of laat te maken met aambeien. Je kunt de kalchten vaak verlichten door het nemen van een aantal maatregelen wat betreft voeding en toiletgewoonten. Wanneer de klachten desondanks aanhouden, kun je het beste de huisarts raadplegen.Toverhazelaar (hamamelis)
Er bestaan een aantal natuurlijk behandelingsmethoden op basis van toverhazelaar of hamamelis, een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kun je als zalfje aanbrengen in het anale gebied. Het heeft niet alleen een stelpende werking als de aambeien bloeden, maar het kan ook de pijn, jeuk en de zwellingen tegengaan.

Smeer je binnenwerk 

Een vezelrijk dieet met veel water, weinig suiker, geen laxeermiddelen en voldoende lichaamsbeweging, zorgen tezamen voor een zachtere stoelgang die gemakkelijk wordt uitgescheiden. Je kunt voordat je moet poepen ook de anus insmeren met vaseline. Breng deze ongeveer 1 cm diep in het rectum aan.

Beweeg elke dag

Iedere dag een half uur intensief bwegen door te wandelen, te fietsen of te tuinieren, zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Goede stoelganggewoonten

 Neem goede stoelganggewoonten in acht:

  • voorkom te hard persen tijdens de stoelgang;
  • vermijd langdurig toiletbezoek;
  • stel toiletbezoek niet uit.

 

Een zachte hygiëne

Zorg voor een degelijke en zachte anale hygiëne, door niet te hard te vegen met zacht, ongeparfumeerd toiletpapeir (gebruik bij voorkeur een toiletdouche).

Hygiëne
Houd het anale gebied schoon. Baden (bij voorkeur) of eenmaal per dag met een douche de huid rond de anus zachtjes reinigen met warm water. Zeep is niet nodig en kan het probleem verergeren. Voorzichtig droog met een föhn na het baden.

Voorkom krabben

Aambeien kunnen behoorlijk irriteren en jeuk veroorzaken. Krabben kan tijdelijk de jeuk verlichten, maar geef niet toe aan de drang om te krabben. Hiermee kun je de tere adertjes beschadigen en de zaak alleen maar erger maken.

Vermijd zwaar tillen

Zwaar tillen en inspannende sportbeoefening kan hetzelfde effect hebben als zitten drukken op het toilet, wat aambeien in de hand werkt. 

Neem regematig een zitbad
Neem twee tot drie keer per dag gedurende een kwartier een zitbad in ong. 10 cm water, waarbij je je knieën opgetrokken hebt. Het warme water verlicht de pijn en zorgt ervoor dat het anale gebied beter doorbloed wordt. Hierdoor zullen de gezwollen adertjes krimpen.

Koude compressen

Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud compres verlichting van de klachten geven.

Gebruik aambeienzalf

Lidocaïne vaselinecrème kan klachten als branderigheid en pijn verzachten. Lidocaïne verdooft de huid, waardoor je de jeuk niet meer voelt. Het werkt binnen enkele minuten.

 Draag katoenen ondergoed

 Katoenen ondergoed geeft minder beschadiging van de huid.

Met deze behandelingen kun je proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Raadpleeg je arts als de klachten niet binnen enkele dagen afnemen, of als de klachten verergeren.

Geraadpleegde literatuur:

- P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader's Digest NV, Amsterdam, 2005.
  

Lees verderAambeien behandeling

Aambeien behandeling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling