Home » Huidaandoeningen » Aambeien symptomen » Aambeien tijdens zwangerschap

Aambeien tijdens zwangerschap

Aambeien tijdens zwangerschap

Aambeien tijdens zwangerschap - Symptomen en behandeling

Aambeien tijdens zwangerschap is niet een onderwerp waar iedere vrouw even gemakkelijk over praat. Toch kunnen vrouwen niet alleen na de zwangerschap, maar ook na de zwangerschap flink last hebben van aambeien. Een veranderde hormoonhuishouding speelt hierbij een rol, maar natuurlijk ook de toegenomen druk in de onderbuik door de baby die steeds groter wordt.Aambeien tijdens zwangerschap

Dat vrouwen na de bevalling last kunnen hebben van aambeien vanwege het feit dat hun anus onder hoge druk heeft gestaan door het harde persen tijdens de bevalling, is bij veel mensen wel bekend. Wat men vaak niet weet, is dat aambeien ook al tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan als gevolg van de toegenomen druk in de onderbuik door de groeiende baby. Hierdoor ontstaat een verhoogde druk in de bloedvaten en deze stuwing heeft tot gevolg dat de aders in de endeldarm zich uitzetten, wat een aambei wordt genoemd. Ook speelt de gewijzigde hormoonhuishouding bij de zwangere vrouw een rol.

Zwangere vrouwen lopen extra risico op aambeien doordat de groeiende baarmoeder zorgt voor een toenemende drukverhoging in de buikholte. De druk op bloedvaten wordt hierdoor groter. Ook verandert de hormoonhuishouding van zwangere vrouwen: er is bij hun een weefselverslappend hormoon actief, waardoor het weefsel sneller verslapt en er eerder een aambei ontstaat.

Aambeien symptomen

Aambeien kunnen klachten veroorzaken als jeuk en een branderig of schrijnend gevoel. Meestal is het eerste symptoom een streepje helderrood bloed op de ontlasting. Over het algemeen zijn aambeien relatief onschuldig en verdwijnen ze meestal vanzelf. Vooral ook omdat de hormonale invloeden na de bevalling weer normaliseert én de druk op de bloedvaten verdwijnt. Er zijn evenwel vrouwen die hun hele leven last blijven houden van restverschijnselen, zoals huidflapjes – ook wel marisken of skin tags genoemd. Dit zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus. Het zijn uitgerekte huidplooien die kunnen ontstaan nadat je aambeien hebt gehad.

Aambeien tijdens zwangerschap behandelen

Aambeien kunnen voorkomen en behandeld worden door:

  • de stoelgang zacht en soepel te houden, zodat je niet hoeft te persen, door het eten van voldoende voedingsvezels en het drinken van veel water;
  • het toiletbezoek niet uit te stellen als je aandrang voelt;
  • af te vallen als je te dik bent; en
  • te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

Aambeien kun je behandelen met koude applicaties, zoals koude kompressen of door het ter plaatse aanbrengen van een verkoelende gel. Verder is het van belang om de vaatwand soepel en elastisch te houden. Dit kun je bereiken door het gebruik van aambeienzalf.

Lees verder

Aambeien symptomen

Aambeien symptomen - Symptomen en behandeling

Aambeien behandeling

Aambeien behandeling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling