Home » Huidaandoeningen » Atopisch eczeem symptomen » Atopisch eczeem baby

Atopisch eczeem baby

Atopisch eczeem bij een baby

Atopisch eczeem bij een baby - Symptomen en behandeling

Atopische eczeem bij een baby of zuigeling. Atopisch eczeem -ook constitutioneel eczeem genoemd- is een jeukende, erfelijke huidaandoening, die vaak een chronisch beloop heeft. Afwisselend zijn er periodes van betering en verslechtering. Meestal steekt deze aandoening de kop op op de leeftijd vanaf 2 tot 6 maanden. In vrijwel alle gevallen treedt het op voor het 5e levensjaar. Slechts 10 tot 15% begint op volwassen leeftijd. Op jonge leeftijd komt het iets vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes. Van alle kinderen met eczeem zal grofweg de helft als volwassene nog steeds of weer -na tijdelijke genezing- last hebben van de huid.

 

Ongeveer 10 tot 20% van de kinderen heeft atopisch eczeem. Bij het ontstaan spelen vele factoren een rol, waarvan aanleg veruit de belangrijkste is. Het blijkt dat een kind met een ouder die zelf ook atopisch eczeem heeft, 30% kans heeft om het zelf ook te krijgen. Vooral voor het eerste levensjaar kan allergie voor voedingsmiddelen een rol spelen. Niet-allergische omgevingsfactoren kunnen het eczeem en de jeuk verergeren. Hierbij kun je denken aan het dragen van kleding van textiel met een ruwe vezel, zoals wol, warm weer, transpireren, ziekte en spanning. Daarnaast zijn iIrritatie en uitdroging van de huid door overmatig gebruik van zeep en/of badschuim zijn beruchte factoren. Te lang en/of te vaak baden kan ook een nadelige invloed hebben.

Atopisch eczeem by baby's manifesteert zich vanaf de leeftijd van 2 maanden, meestal ronde de derde levensmaand. Bij baby’s zit het eczeem vaak op het gezicht, wat ook wel dauwworm wordt genoemd, alsook in de hals. In het gezicht zijn vooral de wangen en het voorhoofd aangedaan, maar opvallend is dat de huid rondom de neus en de mond niet afwijkend is. Dit wordt wel 'het narcosekapje' genoemd. Eczeem kan zich ook voordoen op het behaarde hoofd en de strekzijden van armen en benen. De romp is vaak minder aangedaan door eczeem. In principe kan eczeem op elke plaats van het lichaam ontstaan, behalve het luiergebied. Rond de leeftijd dat het kindje begint te kruipen zit het vaak op de knieën en ellebogen.

Symptomen atopisch eczeem baby

In de zuigelingenfase (0-2 jaar) bestaan de huidafwijkingen uit:

  • roodheid;
  • schilfering;
  • blaasjes;
  • pukkels met vocht erin.

Deze oedemateuze papels kunnen hevig jeuken, waardoor het kind de sterke neiging heeft om ze open te krabben of wrijven, waarna er vocht uitkomt en het eczeem aan nattend aspect krijgt. Vandaar de benaming 'dauwworm'. Nadat de plekken zijn ingedroogd, ontstaan er korstjes. In een kapot gekrabde huid ontstaan gemakkelijk bacteriële infecties, wat gepaard kan gaan met zwelling van de lymfeklieren. Het eczeem kent een wisselend beloop waarin periodes va verbetering worden afgewisseld met periodes van verslechtering, welke kunnen ontstaan onder invloed van het krijgen van tandjes, luchtweginfecties, stress en bepaalde weersomstandigheden.

→ Klik hier om naar een artikel over de behandeling van atopisch eczeem bij baby's te gaan.

Geraadpleegde literatuur:
- Pauline Dirven-Meijer en Anton de Groot. Leven met eczeem. Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2011.


Geschreven door

  

Lees verderAtopisch eczeem symptomen

Atopisch eczeem symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling