Atopisch eczeem leefadviezen

Atopisch eczeem behandelen: leefadviezen

Atopisch eczeem behandelen: leefadviezen - Symptomen en behandeling

Atopisch eczeem kan (nog) niet worden genezen. De behandeling richt zich derhalve op symptoombestrijding en het onder controle krijgen en houden van eczeem. Dit kan onder meer door het herkennen en vervolgens vermijden of beperken van factoren die het eczeem kunnen verergeren, zogeheten 'irritantia'. Het gaat om onder meer de volgende factoren.

 

 • Niet te lang, niet te vaak en niet te warm baden. Dit droogt de huid uit.
 • Gebruik weinig zeep of badschuim, omdat deze middelen de huid kunnen uitdrogen of prikkelen. Je kunt wel een bad- of douche-olie gebruiken.
 • Baby's alsook oudere kinderen met atopisch eczeem hoeven niet iedere dag in bad. Een badfrequentie van twee tot drie keer per week wordt aanbevolen voor zuigelingen.
 • Dep na het baden of douchen de huid voorzichtig droog. Smeer daarna de huid in met een ongeparfumeerde vettende zalf.
 • Draag geen ruwe of synthetische kleding. Ook kledingstukken van wol kunnen jeukklachten veroorzaken als je eczeem hebt. Afsluitende nylon wordt ten zeerste afgeraden. Draag bij voorkeur katoenen kleding.
 • Besteed aandacht aan stressfactoren, aangezien stress het eczeem kan verergeren. Bij een kind kan bijvoorbeeld verandering van school het eczeem doen opvlammen.
 • Ook infectieziekten kan het eczeem doen verergeren. Zorg daarom voor een goede weerstand en een optimale gezondheid.
 • Het tegengaan van huisstof heeft weinig invloed op atopisch eczeem. De meeste mensen met eczeem hebben er niet zoveel baat bij om huisstofmijtwerende hoezen of speciale anti-allergiematrassen aan te schaffen.
 • Vermijd krabben, want krabben leidt tot wondjes en op opengekrabde delen kan een bacterie toeslaan en een bacteriële infectie veroorzaken. Dit geeft een verergering van eczeem. Je kan krabeffecten beperken door de nagels goed kort te houden en eventueel verbandhandschoenen te dragen.
 • Bij inspanning en transpiratie kan snel jeuk ontstaan. Daarom is het van belang dat na lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld sporten of werken in de tuin, is direct en kortstondig te douchen en daarna de huid goed in te smeren met een vettende zalf. Een te hoge temperatuur, of dat nu binnenshuis of buitenshuis in de zon is, veroorzaakt eveneens jeuk. Je kunt best zonnebaden, als er maar afkoeling (wind) bij aanwezig is.
 • De combinatie van zon, zee, een onbedekte huid en rust kan een gunstig effect op het eczeem hebben.
 • Een hoge chloorconcentratie van een zwembad kan de huid nadelig beïnvloeden. Daraom doe je er verstandig aan om na het zwemmen goed te douchen en je daarna met een vette crème in te smeren.
 • Bij arbeidsomstandigheden of werkzaamheden in het huishouden, waarbij je handen veelvuldig in contact komen met vloeistoffen of irriterende stoffen, kan het eczeem verergeren. Draag in dat geval beschermende handschoenen.

Geraadpleegde literatuur:
- Pauline Dirven-Meijer en Anton de Groot. Leven met eczeem. Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2011.
- http://www.huidziekten.nl


Geschreven door

  

Lees verderAtopisch eczeem symptomen

Atopisch eczeem symptomen - Symptomen en behandeling

Atopisch eczeem behandelen

Atopisch eczeem behandelen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling