Atopisch eczeem zalf & crème

Atopisch eczeem behandelen met zalf & crème

Atopisch eczeem behandelen met zalf & crème - Symptomen en behandeling

De basis van de behandeling bij atopisch eczeem is dagelijkse verzorging van de droge huid met een aanvettende basiszalf, een zogenaamd indifferente zalf. Dat is een zalf die voor niet-specifieke therapie wordt gebruikt. Het is een neutrale zalf die geen medicijn bevat. Er zijn zalven en crèmes. Een zalf is een halfvast smeersel die bestaat uit een mengsel van vetten met daarin waterdroppels. Een crème is een halfvast smeersel dat bestaat uit water met daarin vetdroppels.

 

Behandeling met een basiszalf gaat uitdroging van de huid tegen. Zalf wat op de huid wordt aangebracht zorgt ervoor dat de huid via verdamping minder water verliest. Ook houdt het met een zalf beter vocht vast. Wanneer je consequent je huid zalft, verbetert de conditie van je huid en zal het eczeem minder snel opvlammen. Ook hoef je in dat geval minder hormoonzalf te gebruiken. Verder kan basiszalf de jeuk verminderen.

Veel van deze basiszalven zijn zonder recept verkrijgbaar. In het gezicht kan je het beste een crème gebruiken. Een indifferente zalf of crème kan je onbeperkt op je huid smeren.

Overgevoeligheid

Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van een indifferente zalf komt slechts sporadisch voor, zeker bij kinderen. Na het gebruik van een vette zalf kan de huid rood worden. Ook kan er jeuk optreden. Vaak ligt hier geen allergie aan ten grondslag, maar worden deze klachten veroorzaakt doordat het onder de vetlaag gaat broeien.

Soorten basiszalven

In de tabel hieronder staan de basiszalven die vaak gebruikt worden. Uitgangspunt is: des te droger de huid, des te vetter de zalf mag zijn. Je kan gebruikmaken van meerdere zalven met verschillende vettigheden voor verschillende momenten van de dag en voor verschillende lichaamsdelen (denk aan handen en gezicht).

Conditie huid Applicatievorm Effect Preparaat
Niet droog, niet nat Crème Neutraal Een gewone lanette- of cetomacrogolcrème
Droog Vette crème Hydraterend Vaseline-cetomacrogol crème FNA of vaseline-lanettecrème
Droog Zalf Hydraterend Koelzalf (= unguentum leniens)
Zeer droog Vette zalf Sterk hydraterend Cetomacrogol zalf FNA of lanettezalf

Gebruik

Breng de basiszalf ten minste tweemaal daags aan en desgewenst vaker. Breng zoveel aan als je huid opneemt, wat betekent dat de zalf binnen een kwartiertje moet zijn ingetrokken. Een te dikke laag kan gaan broeien en vervelende jeukklachten veroorzaken. Op de behaarde huid kun je het beste de zalf in de richting van de haargroei strijken om te voorkomen dat de haarzakjes gaan ontsteken. Hormoonzalf kan één uur voor of na de basiszalf aangebracht worden.

Na het zalven kan de huid afgedekt worden zodat de zalf ter plaatse goed intrekt en niet wordt opgenomen door kleding of beddengoed. Ook is huidbescherming een goede manier om krabben tegen te gaan.

Op recept zijn er katoenen en zijden handschoenen verkrijgbaar. Deze zijn vooral handig als je 's nachts onbewust op de eczeemplekken krabt. Als deze handschoenen 's nachts snel uitgaan, kun je ze vastplakken met een papieren pleister rond de polsen.

Ook is er een verbandbroek of verbandshirt op recept verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt van ongebleekte, ongeverfde natuurzijde met antibacteriële werking. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten bij apotheek, thuiszorgwinkels en medische speciaalzaken.

Wanneer er lichaamsdelen ingepakt moeten worden kan dat worden gedaan met lichtgewicht, elastische buisverband, dat zowel in de breedte als in de lengte meerekt. Bij de behandeling van atopisch eczeem kan ook buisverband worden toegepast door middel van de zogenaamde Wet Wrap techniek. Deze bestaat uit een vochtige laag buisverband met daaroverheen een droge laag. Dit zorgt voor een verhoogde inwerking van zalven en een belangrijke vermindering van jeuk.

Geraadpleegde literatuur:
- Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
- Pauline Dirven-Meijer en Anton de Groot. Leven met eczeem. Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2011.


Geschreven door

  

Lees verderAtopisch eczeem behandelen

Atopisch eczeem behandelen - Symptomen en behandeling

Atopisch eczeem symptomen

Atopisch eczeem symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling