Home » Vrouwenziekten » Baarmoederontsteking symptomen » Baarmoederontsteking spiraal

Baarmoederontsteking spiraal

Baarmoederontsteking door spiraaltje

Baarmoederontsteking door spiraal. Een baarmoederontsteking (endometritis) is een ontsteking van de baarmoeder en wordt meestal veroorzaakt door een infectie die het gevolg is van een operatieve ingreep, zoals een curettage (verwijdering van baarmoederslijmvlies) of keizersnede. Ook kan een infectie via geslachtsgemeenschap worden overgedragen, ofschoon de rol van chlamydia als oorzaak van endometritis nog niet erg duidelijk is.¹ Voorts kan een baarmoederontsteking ontstaan door uitbreiding van een ontsteking elders in het lichaam. Tot slot is het ook mogelijk dat je een baarmoederontsteking krijgt van intra-uteriene anticonceptie: het zogeheten 'spiraaltje', zoals Mirena.Bij een IUD (afkorting van intra-uterine device ofwel 'voorwerp in de baarmoeder' dat daar wordt geplaatst ter voorkoming van zwangerschap) zoals het spiraaltje, ontstaat in het endometrium (baarmoederslijmvlies) een chronische prikkelingsreactie, wat aanleiding kan geven tot een 'steriele endometritis'. Steriel verwijst naar het feit dat er geen micro-organismen zoals bacteriën bij betrokken zijn. Deze vorm van baarmoederontsteking als gevolg van het spiraaltje kan de volgende klachten geven:

  •  verlengde menstruatie;
  • intermenstrueel bloedverlies (bloedverlies in de periode tussen herkenbare menstruaties);
  •  chronische vaginale afscheiding;
  • buikpijn.
Behandeling bestaat uit het vewijderen van het spiraaltje, zeker bij een nullipara, dat is een vrouw die nog geen kind heeft gebaard. Dit ter voorkoming dat de ontsteking zich uitbreidt naar de tubae (eileiders).


Noot:

[1] Prof.dr. M.E. Vierhout, prof.dr. F.B. Lammes. Praktische gynaecologie. Bohn Stafleu Van Loghum, Houten,achtste herziene druk, 2005, p.75. 


Geschreven door

  

Lees verderBaarmoederontsteking symptomen

Baarmoederontsteking symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling