Home » Vrouwenziekten » Vaginale afscheiding » Bruine afscheiding

Bruine afscheiding

Bruine vaginale afscheiding

Bruine vaginale afscheiding - Symptomen en behandeling

Bruine afscheiding is meestal ongevaarlijk of het duidt op een natuurlijk proces in het vrouwelijke lichaam. Lichtbruine afscheiding verdwijnt meestal spontaan binnen een paar dagen. Vaginale afscheiding is een normale, zelfs gezond, verschijnsel. Vaginale afscheiding bestaat uit (overtollig) slijm en vocht dat wordt geproduceerd door de vaginale wand en de baarmoederhals. Vaginale afscheiding is de manier van het vrouwelijke lichaam om de vagina te reinigen en het houdt het vaginale milieu gezond. De afscheiding verwijdert dode huidcellen en bacteriën uit het vaginale gebied. Deze zelfreinigende methode van je vagina voorkomt het ontstaan van infecties.Bruine vaginale afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een kleine hoeveelheid bloed met je afscheiding meekomt. Bruine afscheiding kan soms gezien worden aan het begin van je ongesteldheid, maar ook aan het einde van je ongesteldheid of menstruatie is het bloed meer gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en is het (licht)bruin van kleur. Tijdens de menstruatie verandert het menstruatiebloed van kleur, waarbij op de dagen dat je het meeste bloed verliest deze vaak roder van kleur zal zijn. Het is gebruikelijk dat de kleur, textuur en de hoeveelheid van de vaginale afscheiding varieert, afhankelijk van het stadium van de cyclus.

Menstruele oorzaken van bruine afscheiding

Menarche. Ongeveer 2 jaar na het begin van de puberteit treedt de eerste menstruatie op, de menarche. De eerste menstruaties zijn meestal onregelmatig en gaan lang niet altijd gepaard met een eisprong. De eerste keer dat je ongesteld wordt, begint meestal met lichte spotting (doorbraakbloeding). In dat geval zit er vaak ook een beetje bruine afscheiding in je onderbroek.

Menstruatie. Op de dagen dat je het meest bloed verliest, dat zijn de eerste 2 tot 3 dagen van de menstruatie, zal de afscheiding vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid is het bloed meer gemengd met slijmvlies en de normale afscheiding. In dat geval kleurt het lichtbruin. Er zijn ook vrouwen die bruine afscheiding hebben voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid. Menstruatiebloed is dus lang niet altijd rood van kleur. Bloed kan reeds bruin kleuren in je vagina op weg naar buiten of in je maandverband.

Ovulatiebloeding. Ongeveer veertien dagen voordat je ongesteld moet worden, vindt de eisprong plaats. Tijdens de ovulatie komt er een eicel vrij uit de eierstok en dat gaat gepaard met een beetje bloed. Dit bloed vermengt zich met het normale vaginale vocht en het creëert een lichtbruine vaginale afscheiding.

Oud endometriumweefsel. Bruine vaginale afscheiding kan het gevolg zijn van oud weefsel dat het lichaam niet heeft verlaten tijdens de laatste periode. Dit weefsel kan nog enige tijd in de baarmoeder aanwezig zijn, voordat het weefsel uiteindelijk het lichaam verlaat. Dit leidt tot bruine afscheiding.

Perimenopauze. Hormonale veranderingen in het lichaam luiden de menopauze in. Vrouwen kunnen in de perimenopauze bruine, gele of roze afscheiding hebben.

Hormoongerelateerde oorzaken van bruine afscheiding

Anticonceptie. Het gebruik van de pil kan aanvankelijk leiden tot onregelmatige menstruatie en bruine vaginale afscheiding. Als je rookt, kan de pil tussentijds bloedverlies geven. Overigens kan het stoppen met de pil ook een behoorlijke invloed uitoefenen op je menstruaties. Je lichaam heeft vaak vele maanden de tijd nodig om weer tot een normaal, regelmatig menstrueel ritme te komen. Een hormoonspiraaltje kan vooral in de eerste maanden tussentijds bloedverlies geven.

Stress. Hormoonspiegels kunnen veranderen tijdens periodes van stress en tussentijdse bruine vaginale afscheiding geven.

 

Plotseling gewichtsverlies. Hormoonniveaus kunnen ook wijzigen als gevolg van plotseling gewichtsverlies. Deze verandering in de hormonen kunnen onder meer een bruine vaginale afscheiding veroorzaken.

Zwangerschapsgerelateerde oorzaken van bruine afscheiding

Implantatiebloeding of innestelingsbloeding. Wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, kan er lichtbruine, roze of rode afscheiding ontstaan. Dit soort afscheiding is heel normaal en vindt meestal plaats 10 -14 dagen na de bevruchting. Het is een vroeg teken dat je zwanger bent.

Placenta. Bruine vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap kan wijzen een probleem met de placenta en vereist onmiddellijke medische zorg.

Miskraam. Buikpijn en/of vaginaal bloedverlies zijn de eerste tekenen van een miskraam. De aanloop naar een miskraam kan verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben een paar dagen wat bruine afscheiding hetgeen later overgaat in helderrood bloedverlies. Andere vrouwen hebben echter direct helderrood bloedverlies, waarop de miskraam snel volgt.

Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.Ziektegerelateerde oorzaken van bruine afscheiding

Bacteriële vaginose. Er is normaal gesproken een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën in de vagina, maar soms krijgen de slechte bacteriën de overhand, meestal na het nemen van antibiotica, waardoor er problemen ontstaan. Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde bacteriën. Bacteriële vaginose kan een onaangenaam ruikende, overvloedige donkerbruine vaginale afscheiding geven en gepaard gaan met jeuk en irritatie. Het gaat meestal binnen een paar weken vanzelf over.

Pelvic inflammatory disease (PID). PID is een ontsteking in het kleine bekken ten gevolge van verspreiding van micro-organismen vanuit de vagina en de baarmoederhals naar het baarmoederslijmvlies, de eileiders en aangrenzende structuren. Vaak is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) de boosdoener. PID kan pijn in de onderbuik veroorzaken, evenals koorts, een ziek gevoel en meer of veranderde vaginale afscheiding.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa als gonorroe en chlamydia kan leiden tot bruine vaginale afscheiding, maar dat is lang niet altijd het geval. Je kunt ook een soa hebben zonder dat je er iets van merkt.

Baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker kan in een meer gevorderd stadium bruine vaginale afscheiding veroorzaken, wat gepaard kan gaan met andere klachten als vermoeidheid en buikpijn. 

Lees verderVaginale afscheiding

Vaginale afscheiding - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling