Home » Vrouwenziekten » Vaginale afscheiding » Bruine afscheiding » Bruine afscheiding tijdens pil

Bruine afscheiding tijdens pil

Bruine afscheiding door pilgebruik

De anticonceptiepil staan bekend als de meest populaire vorm van anticonceptie voor vrouwen. De pil slikken is een betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Sommige vrouwen krijgen last van bijwerkingen als hoofdpijn, gespannen borsten, emotioneel of somber worden, een beetje bloedverlies tussen de menstruaties door en het vasthouden van vocht. Normaal gesproken verdwijnen deze verschijnselen meestal na een paar maanden pilgebruik. Bruine afscheiding kan een signaal zijn van een aantal hormonale veranderingen als gevolg van het gebruik van de pil. In de meeste gevallen is bruine afscheiding 'oud bloed'. Vrouwen die de pil gebruiken klagen vaak over bruine afscheiding en het wordt dan ook beschouwd als een van de typische bijwerkingen van de anticonceptiepil.

Baarmoederslijmvlies en pilgebruik

Het gebruik van de pil verandert de normale hormoonbalans van de menstruele cyclus en de vorming van de hypofysehormonen FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (Luteïniserend Hormoon) worden geremd, waardoor de follikelrijping en de eisprong niet tot stand komt. Lage niveaus van beide hormonen (FSH en LH) zijn verantwoordelijk voor verlaagde concentraties oestrogenen en progesteron. Dit zijn steroïde hormonen die verantwoordelijk zijn voor het verdikken (oestrogeen), ontwikkelen en onderhoud (progesteron) van het endometrium of baarmoederslijmvlies, de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder. Op sommige plekken kan het baarmoederslijmvlies af en toe een beetje bloeden. Als je jarenlang de pil slikt, kan het baarmoederslijmvlies zo dun en fragiel worden dat het gemakkelijk gaat bloeden.

Een andere reden voor bruine afscheiding tijdens het gebruik van de pil, kan gelegen zijn in het missen van een aantal pillen. Gemiste pillen verstoren de hormonale mechanismen en dit kan inwerken op het baarmoederslijmvlies. Als je de pil iedere dag op precies dezelfde tijd neemt, dan kan dat helpen om bruine afscheiding te voorkomen.Bruine afscheiding voorkomen tijdens het gebruik van de anticonceptiepil

De volgende adviezen kunnen helpen om bruine afscheiding tijdens het gebruik van de anticonceptiepil te voorkomen:

  • Slik de pil iedere dag op een vast tijdstip (behalve in de stopweek), zoals voorgeschreven. Ben je één pil of twee pillen vergeten: neem de laatste pil alsnog in binnen 12 uur.
  • Bij vrouwen die niet de pil innemen zoals voorgeschreven, kunnen de hormoonspiegels in het lichaam veranderen en bruine afscheiding uitlokken.
  • Gebruik alleen de anticonceptiepil die door de huisarts is voorgeschreven.
  • Drink voldoende water zodat afvalstoffen tijdig worden afgevoerd.
  • Indien blijkt dat door jarenlang de pil te slikken jouw baarmoederslijmvlies zo dun en fragiel is geworden dat het gemakkelijk gaat bloeden, dan kun je (in overleg met de husiarts besluiten) een maand te stoppen met de pil. Gedurende deze maand zal het baarmoederslijmvlies onder invloed van je eigen hormonen weer voldoende uitgroeien. Als je na die stopmaand ongesteld wordt, kun je weer aanvangen met het gebruik van de pil en je zult zien dat je jarenlang gevrijwaard zal zijn van tussentijds bloedverlies. 

Lees verderBruine afscheiding

Bruine afscheiding - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling