Home » Soa's » Chlamydia symptomen

Chlamydia symptomen

Wat is chlamydia?

Wat is chlamydia? - Symptomen en behandeling

Chlamydia symptomen, oorzaak en behandeling. Chlamydia is erg besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich in de slijmvliezen van de geslachtsorganen en de anus nestelt. Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s in de wereld en onbehandeld kan het op lange(re) termijn ernstige gevolgen hebben.

Chlamydia is op zich goed te behandelen. Als je er niet op tijd bij bent, dan kan een chlamydia-infectie zich verspreiden door je lichaam en aldus voor verschillende klachten zorgen. Deze ziekteverschijnselen noemt men ‘chlamydiasis’. Het duurt meestal één tot drie weken voordat de symptomen van Chlamydia zich openbaren. De kans is echter groter dat een infectie symptoomloos verloopt.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Een ruime meerderheid van de meisjes en vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kun je jaren rondlopen met de infectie zonder dat je er erg in hebt. Meisjes en vrouw kunnen last krijgen van de volgende symptomen:

  • toegenomen of ongewone afscheiding uit de vagina;
  • branderig gevoel bij het plassen;
  • pijn in je (onder)buik, soms met koorts en koude rillingen;
  • pijn tijdens de seks.


De meeste vrouwen met chlamydia hebben geen merkbare symptomen, waardoor de infectie zich op een gegeven ogenblik kan uitbreiden naar de eileiders en een eileiderontsteking veroorzaken, die zich kan uitbreiden naar het bekkengebied. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan deze onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg hebben.

Ook jongens en mannen met chlamydia merken vaak niets van de infectie. Soms kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • waterige of melkachtige afscheiding uit de penis;
  • pijn of branderig gevoel bij het plassen.
  • jeuk in je penis;
  • pijn of zwelling van de testikels.


Ook bij jongens en mannen kan een onbehandelde chlamydia-infectie aanleiding geven tot complicaties. Zo kunnen de chlamydia-bacteriën via de plasbuis en de zaadleider in de bijbal terechtkomen, wat kan leiden tot bijbalontsteking. Bovendien kan chlamydia bij jongens en mannen ook prostaatontsteking veroorzaken. Een onbehandelde ontsteking kan ook bij de man leiden tot onvruchtbaarheid.Hoe wordt chlamydia behandeld?

Met behulp van een uitstrijkje of een urinetest wordt bekeken of je chlamydia hebt.

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Een follow-up bezoek aan de (huis)arts is van belang om te controleren of alle tekenen van de infectie verdwenen zijn.

Als je chlamydia hebt, dan moet je ook iedereen met wie je de afgelopen periode seks hebt gehad inlichten zodat zij zich kunnen laten testen op chlamydia.SOA's

SOA's - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling