Home » Soa's » Chlamydia symptomen » Chlamydia test / thuistest » Chlamydia-test onbetrouwbaar

Chlamydia-test onbetrouwbaar

‘Chlamydia-test volksverlakkerij’

Via drogisterij of internet verkregen zelftesten om thuis te onderzoeken of je chlamydia hebt, zijn onbetrouwbaar en zouden niet verkocht mogen worden, zo stelt Christian Hoebe, bijzonder hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit Maastricht en afdelingshoofd bij GGD Zuid Limburg.

Hoebe noemt de testen, waarbij je binnen een mum van tijd afleest of je chlamydia hebt, volksverlakkerij. GGD Zuid Limburg onderzocht drie chlamydia-testen onder bijna 800 personen. Het ging om de volgende testen:

  • Biorapid Chlamydia AG Test;
  • QuickVue; en
  • Handilab-C.

Deze testen kosten tussen de 15 en 30 euro. De resultaten zijn volgens Hoebe schokkend. “Waar je mag verwachten dat de test in minstens 95 procent van de gevallen de juiste uitslag geeft - chlamydia of geen chlamydia - blijkt die score slechts 12 tot 27 procent te zijn. Dat is desastreus. Met deze testen zou je niet de markt op mogen,” aldus Hoebe, die op basis van deze belabberde uitkomsten iedereen aanraadt de zelftesten die in drogisterijen of via internet verkrijgbaar zijn niet te gebruiken. “Ga liever naar de huisarts of een soa-poli, die testen zijn wel betrouwbaar. Punt is wel dat je dan soms een week moet wachten op de uitslag.”

  

Bron: Dagblad De Limburger, 23 mei 2012Als je toch liever een thuistest doet...

Als je toch liever een thuistest doet, kies dan voor de Lab-zelftests voor soa. Deze zijn iets duurder, maar wel betrouwbaar. Het verschil met thuistesten voor soa is dat je anoniem een professionele SOA-test krijgt thuisgestuurd met duidelijke instructies erbij waarin staat wat je moet doen. De test stuur je daarna in een speciale envelop terug naar een laboratorium. Het laboratorium onderzoekt dan je test. Vervolgens krijg je bericht per e-mail of telefoon, al naar gelang wat je wilt, over de uitslag, en indien er een soa is vastgesteld, word je direct verder geholpen met wat je het beste kunt doen. Chlamydia test / thuistest

Chlamydia test / thuistest - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling