Home » Soa's » Chlamydia symptomen » Chlamydia vrouwen / mannen

Chlamydia vrouwen / mannen

Chlamydia overdracht

Chlamydia overdracht - Symptomen en behandeling
Chlamydia trachomatis: hoe krijg je het, wat zijn de symptomen chlamydia bij vrouwen, wat zijn de symptomen chlamydia bij mannen en wat zijn de gevolgen? Chlamydia een een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de bacterie  Chlamydia trachomatis. Chlamydia is een soa, wat betekent dat het wordt overgedragen door seksueel contact. In Nederland is het -vooral onder jongeren- de meest voorkomende soa. Vooral vrouwen hebben vaak geen last van klachten, waardoor ze niet merken dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen. Hierdoor kunnen ze het ongemerkt aan anderen doorgegeven. Het is echter ook bekend dat een onbehandelde chlamydia-infectie bij vrouwen ernstige gevolgen kan hebben. Vrouwen kunnen er onvruchtbaar van worden, waardoor ze geen kinderen meer kunnen krijgen.

Chlamydia kan op de volgende manieren worden overgedragen:  
 • Door het hebben van onbeschermde vaginale, anale of orale seks met iemand die besmet is.
 • Tijdens een vaginale bevalling kan de besmetting van moeder naar kind worden overgedragen. 
 • Door de overdracht van de infectie van de geslachtsdelen via de vingers naar de ogen, maar het is zeldzaam dat dit gebeurt. 

 

Iemand die eerder een chlamydia-infectie heeft doorgemaakt, heeft geen bescherming tegen een infectie in de toekomst. Het is niet precies bekend hoe groot het risico is op besmetting bij eenmalig seksueel contact met een besmette partner, maar men gaat er vanuit dat dit substantieel lager dan het transmissiecijfer voor de geslachtsziekte gonorroe, waarschijnlijk slechts de helft of eenderdeChlamydia incubatietijd

De incubatietijd -dat is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen- ligt ergens tussen de 12 en 45 dagen. Maar vaak treden er helemaal geen klachten op: bij vrouwen in driekwart van de gevallen. Maar ook bij een aanzienlijk deel van de mannen veroopt de het symptoomloos. Chlamydia staat wel bekend als de 'stille' ziekte, omdat het bij veel mensen geen symptomen geeft.

Chlamydia symptomen vrouwen

Geschat wordt dat bij 70-75% van de vrouwen die besmet zijn met chlamydia geen symptomen hebben. Vrouwen kunnen last hebben van de volgende klachten:
 • Een toename van de vaginale afscheiding of een veranderde vaginale afscheiding, hetgeen wordt veroorzaakt door een ontstoken baarmoederhals; 
 • De aandrang om vaker te plassen
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
 • Tussentijdse bloedingen.
 • Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.
 • Pijn in de onderbuik.

Chlamydia symptomen mannen

Mannen kunnen last hebben van de volgende klachten:

 • Een beetje heldere of troebele afscheiding uit de plasbuis.
 • Een branderig gevoel en/of pijn bij het plassen of poepen.
 • Pijn en zwelling in de testikels.

Chlamydia complicaties

Doordat bij veel vrouwen een chlamydia-infectie asymptomatisch verloopt, zijn zij een belangrijke infectiebron en bovendien lopen zij daardoor een hoog risico op complicaties. Een ongecompliceerde infectie kan bestaan in:
 • cervicitis (baarmoederhalsontsteking);
 • proctitis (endeldarmontsteking);
 • conjunctivitis (bindvliesontsteking);
 • faryngitis (keelontsteking);
 • urethritis (plasbuisontsteking).


Als complicatie van een chlamydia-baarmoederhalsontsteking wordt bij vrouwen vaak endometrtis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies) en/of salpingitis (eileiderontsteking) gezien. Des te vaker een vrouw een chlamydia-infectie heeft (doorgemaakt) die leidt tot een ontsteking van het kleine bekken (ook wel bekend als Pelvic Inflammatory Disease: PID), en des te ernstiger die infectie verloopt, des te groter de kans op complicaties. Jaarlijks worden naar schatting circa 1.000 vrouwen onvruchtbaar als gevolg van chlamydia. Andere ernstige gevolgen kunnen zijn: buitenbaarmoederlijke zwangerschap en (chronische) buikpijn.

Hoewel het veel minder vaak voorkomt (in ongeveer 4% van de gevallen), kan de ontsteking ook bij mannen opstijgen en via de zaadleiders in de prostaat en de bijbal terechtkomen, hetgeen kan leiden tot een bijbalontsteking. Dat geeft aanleiding tot hevige pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. Dit gaat gepaard met een zwelling in de balzak. Een enkele keer veroorzaakt een bijbalontsteking een ontsteking van de bal zelf, wat zwelling en pijn tot gevolg heeft. Een ontsteking van de prostaatklier (prostatitis) kan gepaard gaan met koorts, moeilijk plassen, koorts, koude rillingen en pijn in de genitaalstreek maar het kan ook asymptomatisch verlopen.

Voorts kan de bacterie perihepatitis, een ontsteking van het buikvlies rondom de lever (leverkapsel), veroorzaken. Hierbij klaagt de persoon in kwestie over pijn rechtsboven in de buik. 

Bij ongeveer 1% van de personen die een genitale chlamydia-infectie hebben gehad, treedt het syndroom van Reiter op: een reactieve gewrichtsontsteking (artritis).

Chlamydia vóórkomen

Het blijkt dat maar liefst 5% van de seksueel actieve vrouwen tussen 20 en 29 jaar jaarlijks wordt besmet met C.trachomatis. Infectie met de boosdoener is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening in Nederland met een geschatte incidentie van 60.000 gevallen per jaar. De prevalentie van chlamydia loopt uiteen van 0,6% in landelijke gebieden tot 3,2% in de grote steden.

Chlamydia diagnose en test

Om vast te stellen of er sprake is van een chlamydia-infectie kan de arts één of meer onderzoeken uitvoeren. Hij kan een uitstrijkje maken van de urinebuis of baarmoedermond. Ook kan hij de urine onderzoeken op de aanwezigheid van C.trachomatis. Bij vrouwen is het uitstrijkje het meest betrouwbaar en bij mannen is de urinetest vaak afdoende. Wanneer de diagnose gesteld is, kan de behandeling van start gaan. 

Chlamydia behandeling

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica, waarbij de kuur helemaal afgemaakt moet worden. Blijven de klachten na behandeling voortduren, dan moet de huisarts geraadpleegd worden. Mogelijk is er tevens een gonorroe-infectie (een zogeheten 'druiper') in het spel.  Ook is het zeer wenselijk dat de seksuele partner(s) zich laat onderzoeken teneinde herbesmetting te voorkomen, ook al hebben de geen symptomen.  

De eerste keus behandelig van een ongecompliceerde anogeniatle -dat wil zeggen met betrekking tot de aars en de geslachtsdelen- chlamydia is azitromycine of doxycycline. Azitromycine en doxycycline remmen de groei van vele soorten bacteriën, doordat het de eiwitaanmaak binnen de bacterie belemmert en zonder eiwitten kan een bacterie niet verder groeien of zich vermenigvuldigen. Bij vrouwelijke patiënten verdient behandeling met erytromycine de voorkeur bij een eventuele zwangerschap.

Chlamydia preventie

Het consequent en correct gebruiken van condooms vermindert de kans op een soa. Het minste risico loopt iemand als hij/zij zich onthoudt van seksueel contact, totdat hij/zij zich verbindt in een duurzame en wederzijds monogame relatie met een partner van het andere geslacht die is getest op soa's.


Geschreven door

 

 

 mooi & gezond algemeen

Chlamydia symptomen

Chlamydia symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling