Home » Hart- & vaatziekten » Hartaanval symptomen » Beschermende factoren » Chocolade voorkomt hartaanval

Chocolade voorkomt hartaanval

Pure chocolade is goed voor het hart

Pure chocolade is goed voor het hart - Symptomen en behandeling

Onderzoekers van Louisiana State University (VS) hebben vastgesteld dat onze darmflora de chocola laat fermenteren. De stof die daardoor ontstaat, werkt als een ontstekingsremmer. De onderzoekers presenteerden hun onderzoek tijdens het jaarlijkse congres van de American Chemical Society in maart 2014.Pure chocolade is goed voor het hart. Waarom dat zo is, heeft te maken met bacteriën die in de darmen leven en de chocolade naar binnen werken en omzetten in stofjes die het hart goed doen. De onderzoekers kwamen erachter dat er twee soorten microben in de darmen leven. Simpel gezegd de 'goede' en de 'slechte'. De goede microben –zoals Bifidobacterium en melzuurbacteriën– doen zich te goed aan chocolade. Deze bacteriën verwerken chocolade en produceren daarbij stofjes die ontstekingen tegengaan. Wanneer die stofjes door het lichaam opgenomen worden, verminderen ze de ontstekingen in het cardiovasculaire weefsel. Dat vermindert weer de kans op een hartaanval. Om dit effect te bereiken, moet je pure chocolade eten, bij voorkeur met zo min mogelijk suiker.

Antioxidanten

Chocolade bevat cacaopoeder, wat antioxidanten en een kleine hoeveelheid voedingsvezels bevat. Beide onderdelen kunnen we moeilijk tot ons nemen, tot het voedsel in de darmen belandt. Het onderzoek wijst uit dat de vezels gefermenteerd worden. De antioxidanten worden omgezet in kleinere moleculen die het lichaam beter op kan nemen en die kleinere moleculen remmen de ontstekingen.

Extra boost voor de gezondheid

Het onderzoek suggereert dat je je gezondheid nog een extra boost kunt geven door cacao te combineren met probiotica. Hierdoor neemt het aantal goede bacteriën in de darmen toe en concurreren zij de slechte bacteriën, zoals bacteriën die maagproblemen veroorzaken, weg.Nog meer gezondheidsvoordeel valt er mogelijk te behalen als je pure chocolade combineert met voedsel als granaatappel en acai. Ook deze vruchten hebben een ontstekingsremmende werking.


Geschreven door

  

Lees verder 

Beschermende factoren

Beschermende factoren - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling