Dikke kinderen hoge bloeddruk

Gevaar van hoge bloeddruk ligt op de loer bij obese kinderen

Gevaar van hoge bloeddruk ligt op de loer bij obese kinderen - Symptomen en behandeling

Obese of te dikke kinderen hebben een aanzienlijk risico op psychische en lichamelijke ziekte, waaronder hoge bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek. Hoge bloeddruk of hypertensie is een stille ziekte die het scherm artsen voor het regelmatig. Hoge bloeddruk veroorzaakt veelal geen symptomen. Hoge bloeddruk wordt daarom vaak aangeduid als 'stille moordenaar'. Dit omdat mensen plotseling, zonder voorafgaande waarschuwing of teken, kunnen sterven aan een beroerte of hartinfarct. Langdurig hoge bloeddruk leidt namelijk tot vaatwandbeschadiging en dit bevordert op zijn beurt slagaderverkalking, wat het risico op verschillende aandoeningen, zoals een hartaanval of een beroerte, verhoogt.

 

Bloeddruk controleren

Volgens de Hartstichting is het verstandig jaarlijks je bloeddruk te laten meten als je:

  • een hart- of vaatziekte hebt of dit in je directe familie voorkomt;
  • een hoog cholesterolgehalte hebt of dit in je directe familie voorkomt;
  • diabetes (suikerziekte) hebt;
  • voor een hoge bloeddruk wordt behandeld.

Ook als je niet tot één van deze groepen behoort, is het raadzaam om af en toe je bloeddruk te laten controleren, zeker als er sprake is van overgewicht. Nu lijkt deze aanbeveling ook van toepassing op kinderen met overgewicht.

Bloeddruk controleren - Symptomen en behandeling

Toename van kinderen met overgewicht in Nederland

Overgewicht is niet alleen een snel toenemend probleem bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Volgens het CBS had in 2010/2012 15 procent van de kinderen en jongeren tussen 2 en 25 jaar overgewicht. Bij 3 procent hunner was sprake van ernstig overgewicht (obesitas). Uit de gegevens van het CBS blijkt dat naarmate het inkomen in het huishouden lager is, het aandeel met overgewicht toeneemt. Zo heeft bijna 20 procent van de jongeren in een huishouden in de laagste inkomensgroep overgewicht, tegenover 11 procent van de 2- tot 25-jarigen in de hoogste inkomensgroep. Ernstig overgewicht komt onder jongeren in de laagste inkomensklasse drie keer zo vaak voor als onder leeftijdsgenoten in de hoogste inkomensklasse.

Overgewicht bij kinderen is een groot probleem

Overwicht of obesitas bij kinderen is een groot probleem, die niet onderschat moet worden. Zo blijkt uit de feiten dat ongeveer 80% van de dikke kinderen in de toekomst dikke volwassenen worden. Zo’n 25% van de dikke kinderen heeft een gestoorde suikerstofwisseling, wat een voorbode is van suikerziekte. 15% van de kinderen met overgewicht ontwikkelt astma. 60% heeft een verhoogde bloeddruk of een verhoogd cholesterol. Dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziektes, welke reeds op jonge leeftijd aanwezig zijn. Tot slot wordt 50% van de dikke kinderen op school gepest.

 

De bevindingen van een review (2013)

Uit onderzoek was reeds bekend dat kinderen met overgewicht of obesitas een veel groter risico op hoge bloeddruk hebben dan kinderen met een normaal gewicht. Een review van de medische dossiers van 250.000 kinderen in Zuid-Californië laat nu zien dat niet alleen hoge bloeddruk kan optreden bij zeer jonge kinderen, maar dat het ook kan leiden tot vroegtijdige veranderingen welke leiden tot hart- en vaatziekten. De oorzaak is obesitas.

In een nieuwe studie van Kaiser Permanente in Zuid-Californië werd gekeken naar medische dossiers van patiënten in de leeftijd van 6 tot 17 jaar oud. Onderzoekers vonden dat overgewicht het risico van een kind op hoge bloeddruk verdubbelde en dat extreem zwaarlijvige kinderen en adolescenten maar liefst 10 keer meer kans hadden om hoge bloeddruk te hebben. Dr. Corrina Koebner van Kaiser Permanente zei hierover: “We moeten ons ervan bewust zijn dat de gevolgen van obesitas zich reeds op jonge leeftijd kunnen manifesteren.”

Verandering van leefstijl

Niet medicijnen, maar verandering van de leefstijl van het kind en zijn ouder(s) of verzorger(s), is de belangrijkste factor in de behandeling. Dat wil zeggen: twee ons groente en twee stuks fruit per dag binnenkrijgen, maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag, elke dag ten minste een uur bewegen en het aan banden leggen van frisdrank of andere suikerhoudende dranken. Lees hier verder over hoe je het beste hoge bloeddruk kunt verlagen.


Geschreven door 

Lees verder 

Hoge bloeddruk oorzaak

Hoge bloeddruk oorzaak - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling