Eczeem baby behandelen

Atopisch eczeem bij een baby behandelen

Atopisch eczeem bij een baby behandelen - Symptomen en behandeling

Hoe kun je atopisch eczeem bij een baby behandelen? Eczeem kan niet worden genezen, wel kan behandeling voor aanzienlijke verbetering zorgen. De basisbehandeling bestaat uit het vermijden van irritantia, dat zijn prikkels die het eczeem verergeren of doen opvlammen. Verder bestaat de behandeling uit het dagelijks invetten met een vette crème of zalf en periodieke behandeling met een hormoomzalf of -crème. 

Baby in bad

De baby mag in bad, maar niet vaker dan 2 -3 keer per week. Ook op een zomerse dag in een badje zitten of zwemmen telt mee. De baby hoeft slechts kort in bad, maximaal 5 minuten. Iedere badbeurt haalt een vetlaagje van de huid, waardoor de huid minder goed beschermd is. Gebruik lauwwarm water (36-38 graden Celsius). Door een scheutje badolie in het badwater te doen, houd je het kwetsbare babyhuidje soepel en zacht en voorkom je dat deze uitdroogt. Was je baby met een katoenen washandje en gebruik vooral geen zeep. Zeep vermindert de werking van de badolie.

Na het baden kun je de baby het beste droogdeppen en niet wrijven want dat is niet goed voor de (atopische) huid. Het is belangrijk om direct na het baden/douchen de huid weer in te vetten met een zalf of crème. Maar gebruik geen poeder in combinatie met zalf, aangezien dit voor klontervorming zorgt. Gebruik geen strooipoeder, babypoeder of gel. Dergelijke producten drogen de huid uit.

Een alternatief bij kinderen is de 'soak and smear' methode. Hierbij wordt na baden in schoon water (zonder wat voor toevoegingen dan ook) de huid droog gedept. Vervolgens wordt met een verzorgende zalf die de arts speciaal voor dit doel heeft voorgeschreven (bijvoorbeeld vaseline-paraffine zalf) direct op de nog iets vochtige huid aangebracht. Bij voorkeur moet dit enkele uren na het bad nog eens herhaald worden, aangezien het beschermend effect van de eerste smeerbeurt maar kort aanhoudt.

Kleding

Zorg dat je kind geen irriterende kleding zoals wol, direct op de huid draagt. Dit kan bij je kindje de jeuk verergeren en daarmee het kind aanzetten tot krabben. Draag op de huid bij voorkeur gladde, katoenen kleding. Voor baby's bestaan anti-krabpakjes van bijvoorbeeld zijde. Deze pakjes kunnen niet alleen 's nachts, maar ook overdag als rompertje gedragen worden.

Kleed de baby niet te warm aan. Dit leidt tot transpiratie en irritatie. Was babykleding zo veel mogelijk op 60 graden. Gebruik in plaats van wasverzachter azijn, want azijn verwijdert de laatste zeepresten in de kleding en maakt de kleding lekker zacht.

Zonlicht

Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten, zowel bij kinderen als volwassen. Je kind mag echter niet te veel aan het zonlicht worden blootgesteld. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die in de eerste levensjaren (zeer) veel zonlicht hebben gehad, een grotere kans hebben om op latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen.

Andere tips

Vermijd het contact met stoffen waarvoor het kind allergisch is en gebruik een anti-allergie dekbed en matrassen. Houd de nageltjes van je baby zo kort mogelijk teneinde schade als gevolg van krabben te beperken. In de slaapkamer mag het niet te warm zijn en ventileer goed en regelmatig. Houd de nagels van je baby kort om nadelige gevolgen van krabben zo veel mogelijk tegen te gaan.

Zalf en crèmes

Indifferente middelen vormen de basis van de behandeling. Indifferent wil zeggen een middel dat geen (farmacologisch) werkzaam geneesmiddel bevat. Bij voorkeur vaselinecetomacrogolcrème en als alternatief vaselinelanettecrème. Breng deze minimaal eenmaal daags aan en desgewenst vaker. Er is geen beperking voor het aantal malen dat je deze zalf of crème op de huid van je baby mag aanbrengen.

Voorts wordt (periodiek) corticosteroïdencrèmes of zalven voorgeschreven, welke de ontstekingsreactie onderdrukken en de jeuk bestrijden. Je (huis)arts zal je uitleggen welke corticosteroïd-zalf of -crème je moet aanbrengen en hoeveel dagen per week je dit moet doen. Het is uitermate belangrijk dat je je goed aan dat voorschrift houdt.

→ Klik hier om naar een artikel over atopisch eczeem bij baby's te gaan.

Geraadpleegde literatuur:
- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.
- Pauline Dirven-Meijer en Anton de Groot. Leven met eczeem. Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2011.


Geschreven door

  

Lees verderAtopisch eczeem bij een baby

Atopisch eczeem bij een baby - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling