Home » Gezondheid » Gezonde recepten & gerechten

Gezonde recepten & gerechten

Gezonde recepten en gerechten

Gezonde recepten en gerechten - Symptomen en behandeling

Gezond en gevarieerd eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor (het behoud van) een gezond gewicht en lichaam. Dit verkleint je kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd) en een aantal vormen van kanker. Hoe weet je of je een gezond eetpatroon hebt? Door dagelijks volgens de Schijf van Vijf te eten en zuinig te zijn met zout, aldus het Voedingscentrum.



Het eerste vak omvat alle soorten groente en fruit, waardoor je lichaam allerlei onmisbare voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Het tweede vak omvat brood, ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten zoals rijst, pasta en couscous. Door deze producten krijg je allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer. Het derde vak omvat vlees, vleeswaren, vis, melk, melkproducten, kaas, ei en vleesvervangers. Hierdoor krijg je onder meer eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines binnen. Vak vier bevat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Hierdoor krijg je onder andere vitamine A, D, E en essentiële vetzuren binnen. Het is hierbij van belang om minder verzadigd vet te eten. In het vijfde vak horen water, thee, koffie, melk en vruchtendranken. Water is nodig om de vochtbalans van het lichaam gezond te houden.

In deze special komen we met eenvoudige recepten voor gezonde en voedzame maaltijden en niet alleen om af te vallen, maar voor een gezond leven met behoud van een gezond gewicht! Hierbij kun je denken aan:


Geschreven door

 



 

Gezondheid & welzijn

Gezondheid & welzijn - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling

[an error occurred while processing this directive]