Home » Soa's » Gonorroe symptomen » Gonorroe behandeling

Gonorroe behandeling

Gonorroe behandeling

Gonorroe behandeling - Symptomen en behandeling

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door Neisseria gonorrhoeae, een Gram-negatieve diplokok, in 1897 ontdekt door Neisser en als verwekker van gonorroe geïndentificeerd. Deze ziekteverwekker komt alleen bij de mens voor. Onbehandelde gonorroe kan tot ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap leiden. Wanneer infectie met deze boosdoener is vastgesteld, kan behandeling volgen. 

Gevoeligheid voor antibacteriële middelen

In Nederland werd in 1976 voor het eerst penicillineresistentie vastgesteld bij een aantal stammen van de bacterie. Aanvankelijk werd het effect hiervan gecompenseerd door het beschikbaar komen van nieuwe antibiotica. De laatste jaren komen er echter steeds minder nieuwe antibiotica op de markt en daardoor worden infecties met resistente bacteriestammen steeds moeilijker te behandelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte in juni 2012 bekend dat gonorroe steeds resistenter tegen medicijnen is en daardoor mogelijk snel onbehandelbaar wordt. Dat is verontrustend nieuws. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen.

Behandelmogelijkheden gonorroe

Zowel patiënt als arts verkiezen instant treatment boven behandelingen met herhaalde doseringen op één of meer dagen. Dit komt ook de therapietrouw ten goede. Eenmalig iets innemen is natuurlijk veel gemakkelijker dan herhaalde doseringen, helemaal als deze ook nog over meerdere dagen ingenomen moeten worden. Gonorroe is in veel gevallen goed te behandelen en te genezen met een eenmalige antibiotica in de vorm van een injectie.

Voor patiënten met ongecompliceerde urogenitale (m.b.t. de organen van het urine- en voortplantingsstelsel), rectale (m.b.t. de endeldarm) en orofaryngeale (m.b.t. de mond en de keel) infecties, komen behandelingen met ceftriaxon en cefotaxim of spectinomycine hydrochloride in aanmerking. Dit vanwege hoge percentages penicilline- en tetracyclineresisitente stammen hier te lande. Nieuwere chinolonen, zoals ciprofloxacine oraal, zijn effectief. Maar ook voor dit synthetisch antibioticum is reeds resistentievorming beschreven. Ciprofloxacine oraal is vooral aan te bevelen bij overgevoeligheid voor penicilline en cefalosporinen. In dat geval kan ook spectinomycine hydrochloride worden voorgeschreven.

Geraadpleegde literatuur:

  • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.). Dermatologie en venereologie. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen, derde druk, tweede t/m vierde oplage, 2003-2009. 
  • Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij. Cahier antibiotica en resistentie. 22e jaargang, nr. 4, december 2003.Gonorroe symptomen

Gonorroe symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling