Havermout hoge bloeddruk

Havermout verlaagt de bloeddruk

Havermout verlaagt de bloeddruk - Symptomen en behandeling

Een kom havermout voor het ontbijt kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Havermout is een gezonde start van de dag en heeft naast een bloeddrukverlagend effect ook andere gezondheidsvoordelen. Havermout is bijvoorbeeld ook goed voor je cholesterolgehalte en je bloedsuikerspiegel. Deze voordelen worden in dit artikel beschreven.

 

Opzet van het onderzoek

De studie werd in 2011 gepresenteerd tijdens de American Heart Association's Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2011 Scientific Sessions. Jinesh Kochar, geriater aan de Harvard University, leidde het onderzoek. Hij en zijn collega's verzamelden informatie uit vragenlijsten die waren ingevuld door de deelnemers van de Physicians' Health Study I, een langlopend onderzoek onder mannelijke artsen . De onderzoekers verzamelden informatie van meer dan 13.000 artsen in de leeftijd tussen 40 en 86 die geen hoge bloeddruk hadden bij aanvang van de studie. Meer dan 7.000 van hen ontwikkelde de aandoening tijdens de 16-jaar durende onderzoeksperiode .

De mannen werden verdeeld in vier groepen volgens de hoeveelheid ontbijtgranen die zij aten:

  • in het geheel geen granen;
  • 1 portie per week of minder;
  • 2-6 porties per week; en
  • 7 of meer porties per week.

 

Bevindingen van het onderzoek

Vergeleken met de groep die geen granen aten, ontdekten de onderzoekers hoe vaker de mannen granen aten, hoe lager de kans was dat ze hoge bloeddruk ontwikkelden.

De kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk daalde met 7 procent onder degenen die een portie per week of minder aten, en met respectievelijk 12 en 19 procent bij de groepen met twee tot zes porties en zeven of meer porties, zelfs na correctie voor andere factoren zoals zoals leeftijd, roken, gewicht, fysieke activiteit en diabetes type 2.

Uit het onderzoek blijkt dat de mannen die hele granen eten, zoals havermout, in plaats van geraffineerde graanproducten zoals cornflakes, het nóg beter deden. Volle granen hebben een positief effect op het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart-en vaatziekten, hartaanvallen, beroerten en nierziekten. Het bij voorkeur dagelijks eten van volle ontbijtgranen , samen met andere gezonde levensstijlmaatregelen, zoals het beperken van de inname van zout en het krijgen van voldoende lichamelijke beweging, kan de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk flink verlagen .


Geschreven door 

Lees verderHoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling