Home » Gezondheid » Zwangerschap & bevalling » Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding - Symptomen en behandeling

Je kan kiezen tussen het geven van borstvoeding en kunstvoeding. Veel vrouwen weten al voordat ze zwanger worden dat ze de voorkeur geven aan de borst boven kunstvoeding. Volgens gegevens van TNO uit 2007 start gemiddeld 81% van de moeders met borstvoeding en moeders met een hoge opleiding kiezen vaker voor borstvoeding (91%) dan middelbaar (78%) en laag opgeleide vrouwen (69%). Veel vrouwen kiezen voor borstvoeding vanwege de vele voordelen voor moeder en kind.Moedermelk is de meest ideale voeding voor je baby. Het vrouwenlichaam is ontworpen om borstvoeding te maken en het lichaam van de baby is ontworpen om het te verteren en ervan te groeien. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat borstvoeding beter is voor de gezondheid van het kind dan kunstvoeding. Moedermelk bevat allerlei antistoffen die je baby beschermen tegen ziektes en infectie. Daarnaast bevat het nog zeker ruim honderdvijftig andere ingrediënten die bijdragen aan de gezondheid en ontwikkeling van de zuigeling.

Samenstelling van moedermelk

De samenstelling van de moedermelk varieert, en verschilt van moeder tot moeder. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de samenstelling van de moedermelk, zoals:

  • de duur van de zwangerschap,
  • de pariteit (dit duidt op het aantal kinderen dat een vrouw levend gebaard heeft),
  • de duur van de voeding,
  • het tijdstip op de dag, en
  • de lactatiefase (lacatie betekent het voeden van een kind door middel van borstvoeding).

Uit onderzoek blijkt dat melk in de eerste lactatiefase, het colostrum, in verhouding meer immunoglobulines bevat en in een latere lactatiefase bevat het juist meer koolhydraten en vetten.

Gezondheidsvoordelen voor moeder en kind

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef zijn van mening dat vanwege de gezondheidsvoordelen voor moeder en kind, borstvoeding de eerste keus is als het gaat om de voeding van zuigelingen. Zowel moeder als kind profiteren van borstvoeding als het gaat om hun gezondheid en dit heeft meteen als voordeel dat ze aanzienlijk goedkoper zijn voor de gezondheidszorg.

Eerlijk is eerlijk: borstvoeding is gedurende de eerste paar weken vaak geen sinecure. Er is altijd een leerproces van vaak 4 tot 6 weken, voordat je het echt onder de knie hebt. Het mislukken van borstvoeding is vaak te wijten aan gebrek aan goede deskundige hulp en begeleiding van zorgverleners. Vaak ligt het niet aan je eigen (fysieke) capaciteiten.

Het combineren van borstvoeding en kunstvoeding

Er zijn ook vrouwen die borst- en kunstvoeding combineren. Soms is het geven van alleen borstvoeding niet praktisch vanwege een baan waarbij kolven een logistieke nachtmerrie wordt. Het kan ook lichamelijk te zwaar zijn. Maar gelukkig sluiten beide manieren van voeden elkaar niet uit. Wanneer een vrouw besluit beide te combineren, dan moet ze wel wachten totdat de voeding goed op gang is, dat wil zeggen ten minste twee of drie weken, voordat ze kunstvoeding toevoegt.

Als borstvoeding niet kan of mag

Het is voor een vrouw niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven. Een ernstige ziekte of fors overgewicht of juist ondergewicht, kunnen roet in het eten gooien. Ook bij een chronische ziekte waardoor je geneesmiddelen nodig hebt die in de moedermelk terechtkomen en schadelijk kunnen zijn voor je kindje, kan het geven van borstvoeding in de weg staan. Maar ook verslaving aan alcohol of drugs is een contra-indicatie voor borstvoeding.

Het kind kan ook een aandoening hebben waardoor het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt. Een te vroeg geboren of zeer kleine baby kan problemen hebben met het zuigen of het goed vasthouden van de tepel. Verder kan een kwaal zoals lactose-intolerantie of fenylketonurie het geven van borstvoeding in de weg staan, maar lang niet altijd.

Borstvoeding en vaders

Uit onderzoek blijkt dat als vaders borstvoeding ondersteunen, moeder in 96% van de gevallen bereid zijn om het te proberen. Maar als de vaders zo hun twijfels hebben, dan geeft slechts 26% van de vrouwen het een kans.

Geraadpleegde literatuur:

- Heidi Murkoff en Sharon Mazel. In verwachting - wat kun je verwachten? Het Spectrum, Houten/Antwerpen, 2008.

- Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes. Borstvoeding - De beste voorbereiding - Aanleggen, houdingen, borstvoeding en werk - Met uniek kraamlogboek. Het Spectrum, Houten/Antwerpen, 2008.


Geschreven door

  

Zwangerschap & bevalling

Zwangerschap & bevalling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling