Home » Soa's » HIV/aids symptomen » Hiv-besmetting baby

Hiv-besmetting baby

Doorbraak in preventie hiv-besmetting baby's/kinderen

Doorbraak in preventie hiv-besmetting baby's/kinderen - Symptomen en behandeling

Baby’s van moeders die besmet zijn met hiv, raken besmet doordat ze tijdens de bevalling bloed of slijm van de moeder inslikken. Dit was nog niet eerder aangetoond. Voorheen werd verondersteld dat de hiv-gevoelige cellen bij baby’s in het bloed zaten, doordat bloed met hiv van de moeder via de placenta in het bloed van de baby terechtkwam en zo het kind besmette. Maar door onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis AMC is voor het eerst aangetoond dat dat niet het geval is en dit een fundamenteel nieuw inzicht. De betreffende cellen blijken alleen in het darmslijmvlies aanwezig te zijn Met deze ontdekking kan in de toekomst met een gerichte therapie hiv-infectie bij kinderen voorkomen worden.Het HIV-virus infecteert één type afweercellen, de zogeheten CD4+T-cellen, een type cellen van het menselijk immuunsysteem. Deze cellen dragen aan de buitenkant de eiwitten CD4 en CCR5 en het hiv-virus gebruikt deze eiwitten als springplank. Het subtype T-cel CD4+CCR5, zijn dus heel vatbaar voor een hiv-infectie. De onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis kon door onderzoek met cellen van baby's die kort na de bevalling gestorven waren, aantonen dat CD4+CCR5 niet in het navelstrengbloed of de lymfklieren van de baby voorkomt. Ze werden daarentegen wel aangetroffen wel in de binnenbekleding van de darm.

Momenteel krijgen zwangere vrouwen met hiv tijdens de laatste zes maanden van de zwangerschap een cocktail van hiv-remmers voorgeschreven. Dit verlaagt de kans dat een hiv-positieve moeder een besmet kind krijgt, maar aan deze behandeling kleeft een zeer groot aantal nadelen. Zo kan de blootstelling aan deze medicijnen problemen bij het kind opleveren, zoals:

  • verzwakking van het imuunsysteem;
  • neurologische schade; en
  • psychologische problemen op jonge leeftijd.

De onderzoeksgroep van het AMC test nu medicijnen die een gerichte bescherming tegen hiv bieden voor de ongeveer 1.6 miljoen kinderen die jaarlijks wereldwijd worden geboren uit hiv-besmette moeders. Nu de onderzoekers erin geslaagd zijn bloot te leggen hoe een moeder met hiv haar kind besmet, kunnen medicijnen worden ontwikkeld die geen bijwerkingen hebben voor de rest van het lichaam van het kind. Naar verwachting zal over een jaar of twee de behandeling voor zwangere vrouwen met hiv verbeterd zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Blood.

Bron: 'Doorbraak in preventie hiv-besmetting kinderen', 22 november 2012, www.amc.nl

Hiv symptomen

Hiv symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling