Home » Soa's » HIV/aids symptomen » Hiv en PEP-behandeling

Hiv en PEP-behandeling

Mogelijke hiv-bemetting en PEP-behandeling

Mogelijke hiv-bemetting en PEP-behandeling - Symptomen en behandeling

PEP staat voor Post Exposure Profylaxis en is een vier weken durende pillenkuur met hiv-remmende middelen. Je kunt deze kuur krijgen als je bang bent dat je besmet bent met hiv, bijvoorbeeld direct na een onbeschermd seksueel contact (vooral receptief anaal en vaginaal contact), als je condoom scheurt nadat je seks hebt gehad met iemand die (mogelijk) hiv-geïnfecteerd is of die tot een hoog-risicogroep behoort, bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM), of als je geprikt bent met een naald waarmee iemand anders is geprikt. Dit hoeft niet alleen bij intraveneuze drugsgebruikers te gebeuren bij gemeenschappelijk gebruik van spuiten, maar het kan ook gebeuren bij het prikken aan een besmette naald in het ziekenhuis.Als het incident kortgeleden plaatsvond, kan met een arts worden besproken of een PEP-behandeling zinvol is. Deze preventieve behandeling met hiv-remmers na waarschijnlijke blootstelling aan hiv, kan een hiv-infectie in de meeste gevallen voorkomen. Het dan wel van belang om zo snel mogelijk met de PEP-behandeling aan te vangen, in ieder geval binnen 72 uur, maar het liefst binnen een paar uur na de mogelijke besmetting, dat wil zeggen het moment dat het virus het lichaam is binnengedrongen.

Tijdens kantoortijden kun je het beste contact opnemen met de GGD in je regio.Buiten kantoortijden en in het weekend kun je naar de eerste hulpafdeling van het ziekenhuis. Het is verstandig om van te voren telefonisch contact op te nemen, want het kan zijn dat ze je daar niet kunnen helpen. Je kunt in dat geval naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde hiv-behandelcentrum die verbonden is aan een ziekenhuis en waarvan er in Nederland 22 zijn.

De kuur duurt vier weken, is zwaar en mag niet tijdelijk onderbroken worden. Voor de werkzaamheid is het van belang dat je therapietrouw bent. Ook mag je tijdens de kuur geen alcohol en drugs gebruiken. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijk, braken, diarree en gewichtstoename.

Drie maanden na de besmetting wordt er een hiv-test bij je afgenomen en na zes maanden weer, om volledige zekerheid te verkrijgen.

Hiv symptomen

Hiv symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling