Home » Soa's » HIV/aids symptomen » Hiv test - hiv thuistest

Hiv test - hiv thuistest

HIV test - thuistest -zelftest

HIV test - thuistest -zelftest - Symptomen en behandeling

Hiv staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, het retrovirus dat aids kan veroorzaken. Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, in het Nederlands Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Het virus wordt via bloed en sperma van mens op mens overgedragen en infecteert CD4-receptor-positieve cellen, waarbij infectie van de T-helpercellen op de voorgrond staat. Het virus breekt kortom het afweersysteem af, als gevolg waarvan het lichaam vatbaar wordt voor allerlei opportunistische infecties en bepaalde vormen van kanker. Wanneer zich bij een hiv-geïnfecteerde dergelijke symptomen ontwikkelt, spreekt men van aids.Kort na de infectie is het virus in de circulatie aantoonbaar, maar al snel verdwijnt het virus onder de detectiegrens en verschijnen tegen het virus gerichte antilichamen, welke een hiv-test kan aantonen.In de latere symptomatische fase van de infectie duikt het virus weer op in de circulatie. Deze 'antistoffen' die het lichaam naamkt tegen het virus kunnen aangetoond worden door bloed af te nemen om te onderzoeken of er antistoffen tegen hiv in aanwezig zijn. Waneer het lichaam deze antistoffen aanmaakt, spreken we van hiv-positief.

Testen op hiv
Het is belangrijk om te weten of je met hiv bent geïnfecteerd, zodat de arts de voortgang van de hiv-infectie kan controleren en zodat je tijdig met behandeling kunt aanvangen. Ook kun je er dan voor zorgen dat je geen hiv overdraagt op anderen. In Nederland worden alle zwangere vrouwen standaard getest op hiv, indien zij daar toestemming voor geven. Met medicijnen kan de kans aanzienlijk verkleint worden dat je het virus overdraagt op je baby.

Hiv-test

Het is pas zinvol om drie maanden na een onveilg contact een hiv-test te laten uitvoeren, aangezien anti-stoffen tegen het hiv-virus pas na een langere tijd (maximaal drie maanden) aantoonbaar zijn. Voor een hiv-test kan je terecht bij je huisarts of een GGD-soa-polikliniek. De (huis)arts of verpleegkundige neemt bloed bij je af, welke vervolgens in een laboratorium wordt getest op de aanwezigheid van hiv-antistoffen. Het duurt ongeveer een week tot tien dagen voordat de uitslag bekend is. Op sommige locaties in Nederland kun je een hiv-sneltest doen, waarbij je binnen een uur de uitslag krijgt. Er wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen, waarna dit bloed direct wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Na een testuitslag, waarbij hiv in het bloed is aangetoond, wordt altijd een tweede test gedaan om de diagnose te bevestigen.

Hiv-zelftest
Ook kun je voor een hiv-test terecht bij een leverancier van een 'zelftest', welke onder meer via internet verkrijgbaar zijn. Hiermee kun je zelf bloed of speeksel testen op hiv-antistoffen. Deze zelftests hebben vaak wel een aantal nadelen. Zo blijkt dat sommige zelftests vrij ingewikkeld zijn, wat de kans op fouten bij het doen van de test vergroot. Bovendien moet een dokter alsnog de uitslag bevestigen als deze hiv-positief is, omdat de uitslag van de zelftest niet volledig betrouwbaar is. Ook krijg je bij een zelftest niet de begeleiding en voorlichting die je wel krijgt bij de GGD-soa-polikliniek of de huisarts.Geraadpleegde bronnen:

  • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.). Dermatologie en venereologie. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen, derde druk, tweede t/m vierde oplage, 2003-2009.
  • www.soaaids.nlHiv symptomen

Hiv symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling