Home » Huidaandoeningen » Kachelbenen symptomen

Kachelbenen symptomen

Wat is kachelbenen?

Wat is kachelbenen? - Symptomen en behandeling

Kachelbenen (medische naam: erythema ab igne) is een huidreactie als gevolg van chronische blootstelling met hete voorwerpen of door infraroodstraling (bijvoorbeeld van een straalkachel of een kruik). Meestal gaat het om een temperatuur variërend van 43-46 graden Celcius. Het was ooit een veelvoorkomende aandoening onder ouderen die te dicht bij de kachel zaten om warm te blijven. Door de invoering van centrale verwarming begint erythema ab igne zeldzaam te worden in Westerse landen. De laptop- of warme kruik-variant komt vaker voor.De huidafwijkingen ontstaan doordat de bloedvaatjes in de lederhuid van het lichaamsdeel dat chronisch is blootgesteld aan de warmtebron, zich uitzetten. Hierdoor treedt er stilstand op in de lokale bloedstroom. Dit resulteert in een typisch grillig vertakt of netvormig patroon van roodheid, later meer rood-bruin van kleur als gevolg van toename van pigment op de betreffende plek.

Wat zijn de symptomen van kachelbenen?

Chronische blootstelling van de huid aan hitte veroorzaakt een grillige pigmentatie van de huid (een roodbruine verkleuring) in een typisch vertakt patroon. De huid en het onderliggende weefsel kan op den duur dunner worden (atrofie) met verwijdering van kleine bloedvaatjes, zogeheten 'teleangiëctasieën'. Sommige patiënten kunnen klagen over milde jeuk en een branderig gevoel. Jaren later kan er op de plek actinische keratose of zelfs huidkanker ontstaan (plaveiselcelcarcinoom).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak is in één oogopslag te zien wat er aan de hand is (diagnose à vue), maar bij twijfel kan er een huidbiopsie worden verricht. Zo kan een patholoog een stukje weefsel onder de microscoop bekijken en beoordelen wat er aan de hand is.


Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Allereerst is het van belang om de de bron van chronische blootstelling aan warmte te vermijden. Als het aangedane gebied slechts licht is getroffen met matige roodheid, dan zullen de huidafwijkingen vanzelf verdwijnen. Vaak binnen enkele manden. Als de aandoening ernstig is en de huid gepigmenteerd en atrofisch is, dan is spontane genezing onwaarschijnlijk. In dit geval is er een mogelijkheid dat er zich een plaveiselcelcarcinoom vormt. Bij hardnekkige en niet-genezende wondjes en kortsjes in de vlek, moet een huidbiopsie worden worden uitgevoerd om (een voorstadium van) huidkanker uit te sluiten. Abnormaal gepigmenteerde huid kan jaren zichtbaar blijven. Het pigment zal niet snel verdwijnen. R/ Efudix crème zal door de arts worden voorgeschreven in geval van premaligne veranderingen. Het herstel kan eventueel bespoedigd worden door een crème die vitamine A-zuur (Acid a Vit ®) bevat. Resten kunnen daarna eventueel met een pigmentlaser worden behandeld.

 


Geschreven door