Home » Huidaandoeningen » Keratosis pilaris symptomen » keratosis pilaris behandeling

keratosis pilaris behandeling

Wat is keratosis pilaris?

Wat is keratosis pilaris? - Symptomen en behandeling

Keratosis pilaris behandeling / keratosis pilaris oplossing. Keratosis pilaris is een vaak voorkomende, goedaardige huidziekte die erfelijk bepaald is. Je herkent het aan de ontsierende, vaak tientallen kleine rode papeltjes of bultjes. Deze bobbeltjes liggen bij de haarzakjes. De plekjes kunnen ook roodkleurig of bruin zijn. Voorkeurslocaties zijn de laterale zijden van de bovenarmen, maar ze worden ook vaak gezien op dijbenen, wangen, voorhoofd, onderarmen en bovenste deel van de rug. Er bestaat geen op genezing gerichte behandeling, maar je kunt het ruwe karakter van de huid wel enigszins verzachten met crèmes of zalven, welke bijvoorbeeld ureum of salicylzuur bevatten. Een laserbehandeling behoort desgewenst ook tot de mogelijkheden.

 

Keratosis pilaris behandeling: salicylzuur

Een zalf of crème met salicylzuur (2-5%) lost de dode huidcellen die de poriën blokkeren op en maken tot diep in de porie schoon. Het zorgt ook voor een vlakker aspect van de huid. Salicylzuur werkt in op hoornlaag van de huid; het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en zorgt voor een normale groei van de huid. Het moet eenmaal per dag worden aangebracht. Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel in een enkel geval bijwerkingen hebben. Sommige mensen krijgen last van prikkeling, branderig gevoel of andere irritatie van de huid. Dit verdwijnt meestal binnen enkele minuten. Allergische reactie, zoals huiduitslag, galbulten en jeuk, komen ook voor.

Keratosis pilaris behandeling: ureum-bevattende crème

Ureum is een probaat middel om je huid te verzachten. Het zorgt ervoor dat de huid water opneemt, waardoor de bovenste huidlaag verweekt. Hierdoor zullen schilfers en andere harde huidlagen, zoals de keratine ook verweken. Ureum lost het hoorn in de haarzakjes op, als gevolg waarvan de huid minder ruw aanvoelt. Ureum is onder meer verkrijgbaar in de zalf Calmurid of een andere soortgelijke crème die urea bevat, zoals Iso-Urea van La Roche-Posay of Eucerin Urea.

 

Keratosis pilaris behandeling: tretinoïne crème (vitamine A-zuur)

Tretinoïne (vitamine A-zuur) kan lokaal worden toegepast voor de behandeling van keratosis pilaris. Dit moet op doktersvoorschrift. In Nederland wordt vooral het merk Acid A Vit en het merkloze Tretinoïne voorgeschreven. De werkzame stof in deze crèmes is Tretinoïne, een vitamine A-zuur. Tretinoïne op de huid stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, waardoor oude cellen verdwijnen. Hierdoor verdwijnen de bultjes van Keratosis Pilaris als sneeuw voor de zon. Teveel gebruik van vitamine A-zuur op de huid kan echter zorgen voor geïrriteerde, dunne en pijnlijke huid. Je moet het daarom met mate gebruiken.

Acid A Vit 0,05%, crème bestaat in een tube van 20 gram. Je mag dit geneesmiddel niet gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven borstvoeding. Normaal gesproken wordt de Acid A Vit eenmaal per dag, liefst ’s avonds een half uur voor het slapengaan, aangebracht. De werkzaamheid van preparaten op basis van tretinoïne kan gepaard gaan met het plaatselijk optreden van huidirritaties, gekenmerkt door roodheid, schilfering, licht branderig gevoel van de huid.

Keratosis pilaris behandeling: laserbehandeling

Een laserbehandeling kan mogelijk helpen bij keratosis pilaris. Laserontharing wordt soms aangewend bij keratosis pilaris om de haargroei in de getroffen gebieden te verlagen. Hierdoor verdwijnen ingegroeide haartjes en kunnen ook de rode bultjes verdwijnen. Er is gene wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effectiviteit van deze methode bij keratosis pilaris.


Geschreven door

  

Lees verder 

Keratosis pilaris symptomen

Keratosis pilaris symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling