Langdurig schade

Zware hersenschudding veroorzaakt langdurig schade

Canadees onderzoek wijst er op dat het brein schade oploopt bij een hersenschudding, waar je nog tientallen jaren last van kunt hebben. Het gaat dan vooral om geheugen- en concentratieproblemen. Het onderzoek van de Canadese neuropsycholoog Maryse Lassonde is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science gepresenteerd.  Maryse Lassonde onderzocht gedurende 15 jaar de lange termijneffecten van zware hersenschuddingen bij het hockeyteam Montreal Canadiens. Sinds 1997 voerde de onderzoekster allerlei oog- en gehoortesten uit en zij onderzocht het brein van spelers die een zware klap hadden gekregen. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er nog jaren na de hersenschudding sprake is van abnormale hersengolfactiviteit die kan leiden tot concentratieproblemen.

Lassonde onderzocht ook de hersenen van oudere atleten die ten minste 30 jaar geleden een hersenschudding opliepen. De onderzoekster vergeleek ze met gezonde mensen die nooit een hersenschudding hadden gehad en zij ontdekte dat deze oudere atleten geheugen- en concentratieproblemen hadden en soortgelijke symptomen vertoonden als mensen met beginnende Parkinson. Voorts hadden zij een dunnere hersenschors in hetzelfde gedeelte van de hersenen als Alzheimerpatiënten.

Het zijn vooral atleten die te snel na een hersenschudding weer gaan sporten of meerdere keren een hersenschudding meemaken, die een verhoogd risico lopen op hersenbeschadiging. Lassonde concludeert dat atleten rust moet houden en niet moeten gaan sporten, zolang ze nog last hebben van de symptomen van een hersenschudding. Ze benadrukt dat niet te lichtvaardig moet worden gedacht over hersenschuddingen en de eventuele gevolgen die een hersenschudding kan hebben.

Bron: www.medicalnewstoday.com (18 februari 2013)

Hersenschudding symptomen

Hersenschudding symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling