Maagbloeding zwarte ontlasting

Wat is een maagbloeding?

Een maagbloeding is een bloeding van de maagwand, waarbij het bloed in het maag-darmkanaal terechtkomt. De oorzaken van een maagbloeding kunnen variëren van lichte ontstekingen van het maagslijmvlies, medicijn- of alcoholgebruik tot een infectie met de bacterie Helicobacter pylori, of andere aandoeningen aan de maag zoals een maagzweer of maagkanker. Een maagbloeding kan aanleiding kan aanleiding geven tot zwarte ontlasting (zwarte poep) en bloedbraken (het opgeven van bloed).Het bloedverlies kan bij kleine hoeveelheden onopgemerkt blijven. In dat geval wordt het bloed verteerd en verdwijnt het met de ontlasting uit het lichaam. Wel leidt aanhoudend bloedverlies tot verlies van veel ijzer en op den duur kan dat aanleiding geven tot een ijzergebreksanemie, waarbij je een onnatuurlijk bleke huidskleur krijgt en last krijgt pijn op de borst en een licht gevoel in het hoofd en je raakt snel vermoeid.

Er kan ook sprake zijn van forser bloedverlies, waarbij zwart gekleurde ontlasting ontstaat. Dit wordt 'melaena' genoemd. Deze pikzwarte, plakkerige ontlasting heeft een kenmerkende geur. De zwarte kleur ontstaat door gedeeltelijke vertering van hemoglobine. Zwarte ontlasting duidt bijna altijd op bloedverlies vanuit de slokdarm, maag of dunne darm. Tenzij je ijzerpillen slikt, aangezien deze de ontlasting zwart kunnen doen kleuren. Dit komt doordat bloed in de maag zwart van kleur wordt wanneer het wordt blootgesteld aan maagzuur en enzymen. Let op: één enkele ernstige bloeding kan maar liefst een week lang zwarte ontlasting veroorzaken. Dit betekent dat aanhoudende zwarte ontlasting géén aanwijzing is voor een aanhoudende bloeding.

Bij zeer forse bloedingen kan zelfs aanleiding geven tot bloedbraken, wat ook wel 'haematemesis' genoemd wordt. Dit kan gepaard gaan met shockverschijnselen vanwege het ernstige bloedverlies. Hierbij moet direct medische hulp ingeschakeld worden. Bloedbraken moet niet verward worden met het ophoesten van bloed (hemoptysis), wat een probleem van de luchtwegen is.

Wat zijn de klachten en symptomen van een maagbloeding?

Een maagbloeding treedt vaak plotseling op. Je kunt daarbij last krijgen van (een aantal van) de volgende klachten:

  • misselijkheid;
  • bloedbraken;
  • zwarte teerachtige ontlasting;
  • bloedarmoede (vooral als je gedurende lagere tijd last hebt van een bloeding die verder onopgemerkt verloopt);
  • als gevolg van het bloedverlies kan er een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ontstaan, waardoor je klachten krijgt als verwardheid, desoriëntatie, slaperigheid en in het ergste geval shock;
  • algeheel gevoel van malaise.

Bloedarmoede kun je herkennen doordat je er bleek uitziet (met name onder de vingernagels en bleke lippen). Daarnaast kun je onder meer last hebben van flinke vermoeidheid en algehele zwakte, lusteloosheid en duizeligheid.

Hoe wordt een maagbloeding behandeld?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Bijna altijd zal een gastroscopie worden uitgevoerd. Dat is een maagonderzoek waarbij gebruikgemaakt wordt van een flexibele slang, de gastroscoop. Men zal proberen de maagbloeding te stopen door gebruik te maken van een elektrische stroom waarmee het bloedende gedeelte van een vat vernietigen wordt (cauterisatie), of er wordt een materiaal geïnjecteerd dat in het bloedende vat voor stolling zorgt. Wanneer deze behandelingen geen of onvoldoende effect sorteren, dan kan men zo mogelijk overgaan tot een operatie.


Geschreven doorMaagbloeding symptomen

Maagbloeding symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling