Maagzweer dieet: eten/drinken

Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer? - Symptomen en behandeling

Alle wondjes die slijmvliezen of huid aantasten en het onderliggende weefsel aantasten, worden aangeduid als 'zweren'. De meeste 'maagzweren' bevinden zich in de twaalfvingerige darm, maar zweren in de maag zijn ook mogelijk. Deze zweren zijn blootgesteld aan de inwerking van maagzuur en het verteringsenzym 'pepsine'. Bij zweren in de maag speelt een besmetting met de bacterie Helicobacter pylori een belangrijke rol. De weg naar genezing geschiedt meestal via onder meer antibacteriële middelen om deze boosdoener uit te roeien. In eerste instantie kunnen de klachten adequaat worden verholpen met maagzuurremmers. Je kunt zelf ook het een en ander doen aan maagzweer en darmzweer.

Maagzweren: vermijden

Wat kun je het beste vermijden als je een maagzweer hebt?

 • Vermijd roken. Roken wordt geassocieerd met slecht helende maagzweren. Roken irriteert het maagslijmvlies en kan bovendien het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
 • Wees matig met alcohol. Alcohol irriteert namelijk het slijmvlies in slokdarm en maag.
 • Sterk gekruid eten kun je beter vermijden, teneinde extreme afscheiding van maagzuur tegen te gaan en irritatie van het maagslijmvlies te voorkomen. Specerijen zoals peper, chili, kruidnagelen en knoflook bevorderen de aanmaak van maagzuur.
 • Vermijd snacks of grote maaltijden lat op de avond. Dit stimuleert de maagzuurproductie tijdens de slaap. Laat vet voedsel links laten. Dergelijk voedsel vertraagt de doorgang door de maag en prikkelt tot zuurafscheiding.
 • Gebruik geen voedsel dat aanleiding geeft tot maagzweren. Dat kan per persoon verschillen. Beruchte boosdoeners zijn koffie, cafeïne-houdende en/of koolzuurhoudende frisdranken, chocolade, alcohol, pepermunt en (producten op basis van) tomaten. Het blijkt dat pepermunt en chocolade de werking van het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verstopren, als gevolg waarvan maagsappen terugvloeien in de slokdarm. Dit wordt ook wel 'reflux' genoemd.
 • Stop met het gebruik van schadelijke medicijnen (altijd in overleg met de huisarts). Als je maagzweer is veroorzaakt door NSAID's, dan moet je het gebruik van deze middelen stopzetten. Vervang deze pijnstillers door paracetamol.
 • Melk en melkproducten verzachten in eerste instantie de pijn en het ongemak, maar dat is slechts tijdelij. Ze vertragen namelijk het genezingsproces. Vermoedelijk komt dit doordat er een verhoogde zuurafscheiding plaatsvindt onder invloed van melk(producten).
 • Vermijd Stress. Door stress maakt je lichaam meer maagzuur aan.

 

Maagzweren: vermijden - Symptomen en behandeling

Maagzweren: doen

Wat zijn goede tips als je een maagzweer hebt?

 • Soms helpt het om kleinere beetjes tegelijk te eten.
 • Neem op geregelde tijden middelgrote maaltijden.
 • Eet regelmatig en kauw het eten goed.

Maagzweren: eten & drinken

Maagzweren: eten & drinken - Symptomen en behandeling

Wat kun je het beste eten en drinken als je een maagzweer hebt?

1. Groenten

Groenten die rijk zijn aan voedingsvezels en niet voor gasvorming zorgen (zoals bonen, paprika, ui en prei), zijn vaak het beste voor de behandeling van brandend maagzuur problemen. Aardappelen, broccoli, bloemkool en andere milde groenten zijn aan te bevelen. Vermijd gebakken groenten in welke vorm dan ook, zoals frites, en vermijd teven rauwe uien. Deze kunnen veel ongerief veroorzaken.

2. Fruit

Fruit is een goede keuze voor mensen die lijden aan brandend maagzuur. Fruit zit boordevol essentiële vitaminen en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Laat (het sap van) citrusvruchten link liggen; deze bezorgt veel mensen ongerief. . Zorg ervoor dat je het zure fruit -naast citroen is dat grapefruit, ananas en tomaten- vermijdt. In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor zachter fruit, zoals appels of bananen.

3. Vezelrijk voedsel

Eet vooral vezelrijk voedsel, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout en (zoals hierboven reeds aangegeven) vers fruit en groenten. De vezels zorgen ervoor dat de zure maagsappen het maagslijmvlies niet kunnen aantasten.


Geschreven doorMaagzweer symptomen

Maagzweer symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling