Magere melk hoge bloeddruk

Magere melk werkt bloeddrukverlagend

Magere melk werkt bloeddrukverlagend - Symptomen en behandeling

Het dagelijks drinken van een glas magere melk kan de bloeddruk een beetje verlagen, zo blijkt uit onderzoek uit 2009. De studie wees uit dat mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die veel gezonde zuivelproducten aten, zoals magere melk en magere yoghurt, veel minder kans hadden om op latere leeftijd hoge bloeddruk te ontwikkelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland uitgevoerd en is niet de eerste die zuivel verbindt met een gezond hart. De resultaten zijn niet schokkend: magere melk verlaagt de bloeddruk een beetje, maar alle beetjes helpen. Des te lager je bloeddruk is, des te kleiner je kans op een hartaanval of een hersenbloeding.

 Deskundigen denken dat mineralen zoals calcium, kalium en magnesium -die allemaal aanwezig zijn in melk- een vitale rol spelen bij de bescherming tegen hoge bloeddruk of hypertensie. In 2007 gaf volgens het CBS 12 procent van de Nederlanders aan een hoge bloeddruk te hebben. Hoge bloeddruk is geen ziekte. Een verhoogde bloeddruk geeft echter wel meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct. Die kans op hart- en vaatziekten wordt ook verhoogd door bijvoorbeeld roken of suikerziekte. In 2012 stierven 6.195 mensen in Nederland aan een acuut hartinfarct.

Je bloeddruk wisselt onder invloed van houding, activiteit en spanning voortdurend. Er zijn drie tot vijf metingen nodig, verdeeld over enige maanden, om een goed beeld van je bloeddruk te krijgen. Normaal gesproken is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk gemiddeld lager dan 90. Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, gezond eten en drinken, matig alcoholgebruik en een verminderde zoutinname kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen, maar het kan ook zijn dat je medicijnen nodig hebt om je bloeddruk onder controle te krijgen en te houden.

De genoemde studie, welke is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, suggereert dat een verhoogde consumptie van vetarme melk ook een steentje kan bijdragen in het onder controle krijgen en houden van je bloeddruk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit in Nederland volgden 2.245 mannen en vrouwen van 55 jaar of ouder die geen hoge bloeddruk hadden aan het begin van het onderzoek, gedurende tien jaar. De resultaten toonden aan dat in de eerste twee jaren van de studie, het risico op hoge bloeddruk bijna 30 procent lager ligt bij hen die de meeste magere zuivelproducten consumeren.

Vetrijke producten, zoals boter en kaas, hebben geen beschermend effect, ofschoon ze het risico ook niet verhogen. De onderzoekers denken dat magere melk kan helpen om te voorkomen dat je hoge bloeddruk krijgt, niet volledig maar wel een beetje. Onderzoek toont aan dat een dieet dat rijk is aan groenten, fruit en vetarme zuivelproducten hoge bloeddruk aanzienlijk kan verminderen. Hoewel het onderliggende mechanisme nog moet worden verhelderd, wordt het gekoppeld aan eiwitten, bioactieve peptiden en mineralen zoals calcium, kalium of magnesium.


Geschreven door 

Lees verderHoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling