Home » Mannenziekten

Mannenziekten

Mannelijke geslachtsorganen

Mannelijke geslachtsorganen - Symptomen en behandeling

De mannelijke geslachtsorganen bestaan uit:

  • de zaadballen (teelballen / testikels);
  • de bijballen;
  • de zaadleiders;
  • de zaadblaasjes;
  • de prostaat; en
  • de penis.

 

We bespreken kort de successievelijke organen.

Teelballen

De teelballen bevinden zich in een huidplooi, welke scrotum of balzak wordt genoemd. Meestal hangt de linker testis lager dan de rechter testis. Ze zijn ovaal van vorm en ongeveer 4 tot 5 cm lang. Iedere testis bestaat uit 200 tot 300 lobjes en ieder lobje bevat enkele zaadkanaaltjes en in de wand daarvan bevinden zich de kiemcellen. Deze cellen produceren zaadcellen. Dit proces verloopt alleen goed bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 32-34°C en dit is dan ook de reden dat de testes zich buiten het lichaam bevinden.

In de teelbal wordt het mannelijk hormoon testosteron aangemaakt. Via de bloedbaan wordt deze stof verspreid over het lichaam. 
Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon dat voor de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken zorgt, zoals onder meer lichaamsbeharing en de stem. Testosteron speelt ook een rol bij de productie van de zaadcellen en beïnvloedt het seksueel functioneren.Bijballen, zaadleiders en zaadblaasjes

De bijbal ligt achter in de balzak, op en achter de testis. In de bijbal worden de zaadcellen opgeslagen. Vanuit de bijbal loopt een zaadleider door het lieskanaal naar de buikholte en via een bocht gaat deze achter langs de blaas tot in de prostaat, alwaar hij uitmondt in de urinebuis, ook wel plasbuis of urethra genoemd. Via de zaadleiders worden de zaadcellen vervoerd. Een man heeft ook twee zaadblaasjes die achter de blaas liggen en in de zaadleider uitkomen, vlak voordat deze de prostaat binnengaat. De zaadblaasjes produceren de alkalische (basische) zaadvloeistof en tijdens de ejaculatie wordt dit vocht tegelijk met het sperma geloosd. Het zure milieu in de vagina kan de spermacellen aantasten, maar door het alkalische karakter van het zaadvloeistof wordt het zure milieu tijdens de geslachtsgemeenschap geneutraliseerd op het moment dat de zaadcellen passeren.

Prostaat

De prostaat wordt ook wel voorstanderklier genoemd en is zo groot als een kastanje. De prostaat bevindt zich onder de blaas en ligt om de plasbuis heen. De prostaat produceert evenals de zaadblaasjes zaadvloeistof. Sperma bestaat kortom voor 5% uit zaadcellen die afkomstig zijn uit de zaadballen en voor 95% uit vocht, dat afkomstig is uit de prostaat en de zaadvloeistofblaasjes.

Penis

Het mannelijk lid wordt penis genoemd en deze bestaat uit drie zwellichamen en door seksuele prikkels wordt de bloedtoevoer in de zwellichamen versterkt, waarbij de afvoerende bloedvaten worden dichtgedrukt. Dit leidt tot een snelle zwelling, een verstijving van d epenis en een opgerichte stand. Dit wordt 'erectie' genoemd.  De eikel (glans penis) is het ronde verdikte uiteinde van de penis en wordt normaal gesproken bedekt met de voorhuid, een losse huidplooi die over de eikel teruggeschoven kan worden. De penis heeft twee functies. Ten eerste zorgt de penis voor de urinelozing (mictie) en ten tweede speelt de penis een rol bij de geslachtsdaad (coïtus, copulatie). Door de penis worden de zaadcellen geloosd in de schede, waarna ze hun weg kunnen vervolgen via de baarmoeder naar de eileiders.

Geraadpleegde literatuur:

- J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.