Nierstenen en frisdrank

Suikerhoudende dranken (frisdrank) verhogen risico op nierstenen

Suikerhoudende dranken (frisdrank) verhogen risico op nierstenen - Symptomen en behandeling

Volgens nieuw onderzoek dat is uitgevoerd aan de Brigham and Women 's Hospital, is er een relatie tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierstenen. Nierstenen zijn steenvormige afwijkingen, welke in het nierbekken ontstaan. Nierstenen is een courant probleem, die tweemaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomen. De eerste steen ontstaat meestal tussen je 20e en 30e levensjaar. Nierstenen komen steeds vaker voor in de westerse wereld, hetgeen hoogstwaarschijnlijk samenhangt met veranderingen in levenswijze en eetgewoonten. Men schat dat nierstenen bij 1% van de Nederlandse bevolking voorkomen, doch slechts 0,1% heeft daadwerkelijk klachten.Patiënten met nierstenen worden vaak aangemoedigd om meer te drinken om recidief te voorkomen. De studie, die is gepubliceerd op 15 mei 2013 in het vakblad Clinical Journal of the American Society of Nephrology ( CJASN ), werd uitgevoerd om te achterhalen welke vloeistoffen schadelijk of juist gunstig zijn voor iemands risico op het ontwikkelen van nierstenen .

De onderzoekers vonden dat bepaalde dranken effectiever zijn dan andere om te voorkomen dat je nierstenen krijgt. Daarnaast bleek dat een hoge consumptie van suikerhoudende dranken (zoals frisdrank) het risico van recidiverende niersteenvorming kan verhogen .

Samengevat stellen ze het volgende: "De consumptie van suikerhoudende frisdranken wordt geassocieerd met een hoger risico op steenvorming, terwijl de consumptie van koffie, thee, bier, wijn en jus d'orange wordt geassocieerd met een lager risico." Gary Curhan. één van de onderzoekers, zei: "Onze studie vond dat de relatie tussen vloeistofinname en nierstenen afhankelijk is van het soort drank dat geconsumeerd wordt. We vonden dat een hogere consumptie van suikerhoudende dranken werd geassocieerd met een hogere incidentie van nierstenen."

In totaal werden de gegevens van 194.095 mensen betrokken bij de analyse over een gemiddelde follow-up van meer dan 8 jaar. Alle deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun medische geschiedenis, levensstijl en medicijnen. Om de vier jaar moesten ze opnieuw een vragenlijst invullen aangaande hun levensstijl en voedingsgewoonten.

Uit de resultaten van de analyse is gebleken dat mensen die slechts één met suiker gezoete cola per dag dronken, een 23 procent verhoogd risico hadden op niersteenvorming in vergelijking met mensen die maximaal één per week dronken. Pietro Manuel Ferraro, één van de onderzoekers, merkte op: "Onze prospectieve studie bevestigt dat bepaalde drankjes worden geassocieerd met een lager risico op het krijgen van nierstenen, terwijl andere worden geassocieerd met een hoger risico. Hoewel een hogere totale vloeistofinname het risico van steenvorming vermindert, kan deze informatie over afzonderlijke dranken nuttig zijn als we op zoek zijn naar strategieën om de vorming van nierstenen bij patiënten te verminderen."

Er zijn ook andere factoren die het risico op nierstenen verhogen. Uit onderzoek komt naar voren dat calcium en vitamine D-supplementen zijn gekoppeld aan hoge niveaus van calcium in het bloed, wat het risico van het ontwikkelen van nierstenen aanzienlijk kan verhogen. Daarnaast blijkt uit een studie dat obesitas het risico op nierstenen kan verdubbelen en dat de mate van obesitas niet van invloed is op het risico.

Bron: www.medicalnewstoday.com, 26 mei 2013


Geschreven doorLees verderNierstenen symptomen

Nierstenen symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling