Home » Huidaandoeningen » Waterwratjes symptomen » Ontstoken waterwratjes

Ontstoken waterwratjes

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes –ook wel bolhoedwratjes genoemd– komen vooral voor bij kinderen tot vijf jaar en worden veroorzaakt door een infectie met zogenaamde molluscum contagiosum virus, welke zeer besmettelijk is. Waterwratjes zien eruit als witte, bolronde bultjes met een parelmoerachtige glans en in het midden een putje. Ze komen overal op het lichaam en vaak zijn er veel wratjes tegelijk. Besmetting vindt vooral plaats door direct huidcontact bij open wratjes. Op open wratjes kun je het beste een pleister plakken.

 

Na besmetting duurt het een week tot zes maanden voordat de wratjes verschijnen. De infectie breidt zich uit als het kind zich krabt, waardoor het virus bloot komt te liggen. De wratjes verdwijnen vanzelf na ongeveer vier tot twaalf maanden, doordat het lichaam afweerstoffen vormt tegen het virus waardoor deze uiteindelijk het onderspit delft. In sommige gevallen duurt het wel drie tot vier jaar voordat het afweersysteem haar werk heeft gedaan.

Waterwratjes geven geen klachten als jeuk of pijn, behalve als ze ontsteken. Daar hoef je niets aan te doen: een ontsteking wijst erop dat ze gaan verdwijnen. Je kunt een pleister over de ontstoken waterwratten plakken en deze een paar dagen laten zitten om verdere verspreiding (en zelfbesmetting!) te beperken en te voorkomen dat het kind eraan gaat krabben.

Wat zijn waterwratjes? - Symptomen en behandeling

Ontstoken waterwratjes behandelen met Betadine scrub of zalf

Opengekrabde bultjes kunnen het beste gedesinfecteerd worden. Dit gaat niet alleen verspreiding tegen, maar voorkomt ook dat bacteriën erin terechtkomen wat een secundaire infectie kan veroorzaken. Hierdoor worden de bultjes dik, rood en pijnlijk en er kunnen korstjes ontstaan. Opengekrabde of ontstoken waterwratjes kunnen behandeld worden met Betadine scrub of zalf, met als werkzame stof povidon-jood – een ontsmettend middel. Betadine bestrijdt zowel virussen als bacteriën. De wratjes kunnen één tot twee keer daags aangestipt worden met Betadine zalf of Betadine oplossing. Daarna afdekken met een pleister.

Povidonjodium verkleurt tijdelijk de behandelde huid en kan vlekken op textiel geven. Bijwerkingen treden zelden op. De belangrijkste bijwerkingen die zich kunnen voordoen, zijn lichte irritatie van de huid en overgevoeligheid, wat onder meer huiduitslag en jeuk kan geven. Bij langdurig gebruik op grote oppervlakken kan povidonjodium de werking van de schildklier verminderen.


Geschreven door

  

Waterwratjes symptomen

Waterwratjes symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling