Ouderen: opioïde pijnstillers

Het verband tussen opioïde pijnstillers en longontsteking bij ouderen

Opioïden worden geassocieerd met een hoger risico op het krijgen van longontsteking bij ouderen. Opioïde pijnstillers zijn matig tot zeer sterk werkzame pijnstillers, die behoren tot de groep morfine-achtige pijnstillers. Bekende opioïden zijn Morfine en Tramadol. Opioïde pijnstillers worden voorgeschreven bij hevige of chronische pijn, zoals chronische gewrichtspijn (artritis), gewrichtsreuma, botontkalking (osteoporose) of kanker. Opioïden worden geassocieerd met een hoger risico op longontsteking. Dit blijkt uit onderzoek onder 3061 volwassenen in de leeftijd van 65 jaar tot 94 jaar, welke is gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers die verbonden zijn aan Group Health Research Institute and the University of Washington. Zij kwamen tevens tot de bevinding dat benzodiazepinen, dit zijn medicijnen die het algemeen voorgeschreven worden bij slapeloosheid en angst, geen invloed hadden op het ontstaan van longontsteking.Aspiratiepneunomie

Een longontsteking is een veelvoorkomende infectie bij ouderen. Eén van de onderzoeksters, Sascha Dublin, vertelde: "Opioïden en benzodiazepines werken op verschillende manieren, maar beide kunnen inwerken op de ademhaling, waardoor deze trager verloopt. Beide zijn ook kalmerende middelen, die het risico op aspiratiepneunomie kunnen verhogen." Kleine deeltjes uit de mond kunnen soms in de luchtwegen glijden of worden geïnhaleerd (= geaspireerd). Normaal gesproken worden deze deeltjes door de normale afweermechanismen verwijderd voordat ze de longen kunnen bereiken en daar een ontsteking of infectie veroorzaken. Deeltjes die om wat voor reden dan ook niet worden verwijderd, kunnen aspiratiepneumonie veroorzaken. Onder meer ouderen lopen een verhoogd risico op dit type pneumonie.

Patiënt-controle-onderzoek

Dublin en haar collega's voerden een zogeheten patiënt-controle-onderzoek (case-control-onderzoek) uit. In een dergelijk onderzoek worden personen met een bepaalde ziekte (in dit geval 'longontsteking') vergeleken met een gelijkwaardige groep zonder de ziekte. Alle personen leefden zelfstandig en waren niet opgenomen in een zorgvoorziening. Ook werden patiënten uitgelsoten wiens immuunsysteem werd onderdrukt.

Uitkomsten van het onderzoek

Statistische analyse door de onderzoekers toonde onder meer aan dat:

  • Patiënten die langwerkende opioïden gebruiken, zoals morfine met verlengde afgifte, meer dan drie keer zoveel kans hebben om een longontsteking op te lopen dan een vergelijkbare groep die geen opioïden inneemt.
  • Onlangs gestart zijn met het gebruik, is een risicofactor: de patiënten die opioïden namen hadden tijdens de eerste 14 dagen van het gebruik, drie keer zoveel kans op longontsteking als de controlegroep.
  • Het gebruik van opioïden gedurende een langere periode, gedefinieerd als drie maanden of langer voordat je longontsteking krijgt, werd niet geassocieerd met het oplopen van een infectie.
  • De inname van benzodiazepines had geen invloed op het risico van een longontsteking.

Verder onderzoek nodig

Dit was de eerste grote epidemiologische studie om te onderzoeken hoe het gebruik van opioïde pijnstillers van invloed is op het risico op het krijgen van een longontsteking in de algemene bevolking. Het legt de basis voor verder onderzoek naar de veiligheid van opioïde geneesmiddelen bij oudere mensen.

"Benzodiazepines lijken niet te worden geassocieerd met een verhoogd risico op longontsteking," zei Dublin. "Maar de uitkomsten van het odnerzoek betekenen wel dat het cruciaal is om nader ingaan op het verband tussen het gebruik van opioïde pijnstillers en nfecties."

Bron: www.sciencedaily.com, 22 september 2011


Geschreven doorLees verderLongontsteking bij ouderen

Longontsteking bij ouderen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling