Home » Huidaandoeningen » Psoriasis symptomen » Psoriasis behandeling

Psoriasis behandeling

Psoriasis behandeling

Psoriasis behandeling - Symptomen en behandeling

De oorzaak van psoriasis kan niet worden weggenomen; psoriasis kan niet worden genezen. Wel kunnen de symptomen worden bestreden. De behandelingsmogelijkheden bestaan grofweg uit behandeling met geneesmiddelen en de niet-medicamenteuze behandeling, waaronder leefadviezen en het vermijden van factoren die de psoriasis kunnen verergeren of doen opflakkeren. Lichttherapie wordt ook vaak toegepast. Daarnaast zijn er nog andere behandelmethoden, zoals kuren. Een goede behandeling kan je leven (of dat van je kind) een stuk draaglijker en aangenamer maken. De behandelvorm is vooral afhankelijk van de ernst van de klachten. Voor een behandeling kun je terecht bij de huisarts en in bepaalde gevallen zal deze je doorverwijzen naar de dermatoloog (huidarts). Als je klachten niet zo ernstig zijn, kun je ervoor kiezen om af te wachten om te kijken of de psoriasisplekken spontaan verminderen.Deze special over de behandeling van psoriasis valt uiteen in vijf delen:

  • leefadviezen;
  • lokale therapie;
  • lichttherapie;
  • systemische therapie; en
  • andere behandelmethoden.

Bij leefadviezen is het allereerst van belang om uitlokkende factoren te vermijden. Dat zijn factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van psoriasis of de klachten kunnen doen verergeren. Lokale therapie bestaat uit medicijnen die je op de huid aanbrengt in de vorm van zalven, crèmes en lotions.

Lichttherapie kan worden toegepast als smeren onvoldoende soelaas biedt. De dermatoloog schrijft deze behandelvorm voor psoriasis voor. Je kunt ook meteen lichttherapie krijgen wanneer de plekken zo groot zijn dan smeren ondoenlijk is. Lichttherapie heeft vaak een goed effect, maar het mag niet te lang achtereen worden toegepast want te veel belichting is niet goed voor de huid. Psoriasis is ook thuis met UV-lichttherapie goed te behandelen.

In het artikel over systemische behandeling worden de verschillende mogelijkheden besproken om psoriasis met medicijnen te behandelen die je inneemt of onder de huid moet spuiten. Deze vorm van behandeling wordt door de dermatoloog voorgeschreven wanneer bij ernstige vormen psoriasis andere behandeling onvoldoende helpen. Deze middelen onderdrukken het afweersysteem en/of remmen ontstekingsreacties. De overgrote meerderheid van de mensen met psoriasis heeft genoeg aan lokale therapie.

Andere behandelmethodenkunnen bestaan uit kuren. Bekend is de Dode-Zee-kuur, waarbij gebruik gemaakt wordt van de heilzame werking van zon en zout water op de huid. Een andere manier om psoriasis te bestrijden, is met zogenaamde 'knabbelvisjes' waarbij visjes, die officieel Cyprinion macrostomus macrostomus en Garra rufa obtusa heten, ingezet worden om schilfers van psoriasisplekken op te eten.


Geschreven door

  

Psoriasis symptomen

Psoriasis symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling