Home » Gezondheid » Gezonde recepten & gerechten » Roerbakken of wokken: recepten

Roerbakken of wokken: recepten

Oorsprong van roerbakken of wokken

Oorsprong van roerbakken of wokken - Symptomen en behandeling

Roerbakken of wokken is een Chinese kooktechniek waarbij bestanddelen worden gebakken in een kleine hoeveelheid zeer hete olie onder roeren in een wok. Bij roerbakken en wokken bak je op supersnelle wijze kleine stukjes eten op hoge temperatuur gaar in weinig vet. Voordeel is dat je eten zo zijn smaak en veel vitaminen behoudt. De techniek is ontstaan ​​in China en in de afgelopen eeuwen heeft het zich verspreid naar andere delen van Azië en het Westen. Slechts één eetlepel (wok)olie volstaat om mee te beginnen. je kunt tijdens het roerbakken desgewenst nog een beetje olie toevoegen.

Geleerden denken dat wok (of pan) frituren al in de Han-dynastie (206 voor Christus - 220 na Christus) is gebruikt voor het drogen van graan, niet om te koken, maar het was pas in de Ming-dynastie (1368-1644) dat de wok zijn moderne vorm kreeg waarbij je supersnel kleine stukjes eten op hoge temperatuur gaart in (weinig) hete olie. Tot ver in de 20e eeuw konden alleen restaurants en welgestelde families zich de olie permitteren om mee te wokken. De meest gebruikte kooktechniek bleef daarom gewoon koken en stomen. Roerbakken kreeg pas in de loop van de 20e eeuw de overhand, toen meer en meer mensen het zich konden veroorloven om olie aan te schaffen en het zich in het Westen verspreidde buiten Chinese gemeenschappen.

Roerbakken is een gezonde manier om eten te bereiden, zowel groenten, vlees als vis. Door dat je de groente in een paar minuten bijna gaar roerbakt, is de groente nog een beetje knapperig en bevat het nog veel vitaminen. Lekker en goed voor de gezondheid!

Hieronder staan heerlijke roerbakrecepten:

Paksoi roerbakken met soja, rode peper, gember en knoflook

 

Lees verder

Gezonde gerechten en recepten

Gezonde gerechten en recepten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling