Home » Huidaandoeningen » Steelwratjes symptomen » Steelwratjes weg laten halen

Steelwratjes weg laten halen

Wat is een steelwratje?

Wat is een steelwratje? - Symptomen en behandeling

Een steelwratje is een goedaardige zwelling (bindweefselvermeerdering) van de huid. Ze worden vooral gezien in de oksel, hals of in de liezen. Vaak zijn steelwratjes huidkleurig, maar ze kunnen ook iets donkerder van kleur zijn. Ongeveer de helft van alle mensen is bekend met steelwratjes. Ze komen vaker voor bij mensen met suikerziekte (diabetes) of overgewicht. Obese mensen hebben vaak steelwratjes in de huidplooien. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op het krijgen van steelwratjes toe. Hoe ze precies ontstaan is (nog) niet bekend, maar in een enkel geval ontstaan ze doordat een wondje slecht geneest. Een huisarts kan steelwratjes op meerdere manieren verwijderen. We bespreken de vier methoden waarmee de arts het steelwratje kan verwijderen. De methode die gebruikt zal worden, wordt vooraf met de huisarts met je besproken. Het verwijderen van steelwratjes is uiterst effectief. Helaas is het niet mogelijk om nieuwe steelwratjes te voorkomen. Recidief is niet uitgesloten.

 

Afknippen van het steelwratje

De eerste methode is het onder lokale verdoving afknippen van het steelwratje aan de basis, in de richting van de huidlijnen. Dit gebeurt natuurlijk met een steriele schaar om een infectie te voorkomen. Het plekje wordt zowel voor als na de ingreep ontsmet.· Nadat het wratje is weggeknipt, wordt deze afgedekt met een steriel doekje.

Electrocoagulatie steelwratje

Electrocoagulatie is de term voor diverse technieken waarbij met elektrische stroom de huid wordt weggebrand of dichtgeschroeid. In het onderhavige geval wordt met elektrische stroom het steelwratje weggebrand. Voor de behandeling plaatsvindt, wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie. De behandeling doet dan geen pijn. Het wegbranden geeft wel een onaangename geur, maar deze verdwijnt snel.

 

Cryotherapie steelwratje

De huisarts van kan er ook voor kiezen om de steelwratjes te verwijderen door deze met stikstof aan te stippen. De methode waarbij het steelwratje met vloeibare stikstof wordt bevroren, wordt 'cryotherapie' genoemd. Hierdoor sterft het steelwratje af. Het gaat om vloeibare stikstof met een temperatuur van min 196° C. De huisarts zal dit aanbrengen met een wattenstok. Hij wikkelt een wattenprop om de punt van een stokje, dompelt deze in vloeibare stikstof en druk het ongeveer 10 seconden tegen je huidafwijking. De huidafwijking wordt meteen wit.

Shave excisie steelwratje

Bij shave excisie wordt het steelwratje oppervlakkig afgeschaafd. Voor de ingreep wordt de huid rond het plekje verdoofd met een lidocaïne/adrenaline injectie. Na inwerking van de verdoving, zal de arts met behulp van een mesje het steelwratje afschaven. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje, wat meestal wordt dichtgebrand met een elektrocoagulatie apparaat. Na enkele dagen ontstaat er op het wondje een korstje, welke je moet laten zitten. Het korstje zal er vanzelf afvallen.


Geschreven door

  

Lees verder 

Steelwratjes symptomen

Steelwratjes symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling