Home » Overige ziekten » Endocriene ziekten » Traag werkende schildklier » Trage schildklier oorzaken

Trage schildklier oorzaken

Trage schildklier oorzaken

Als de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt, wordt dat hypothyreoïdie genoemd. Schildklierhormonen zijn nodig bij de stofwisseling en een tekort zorgt er dan ook voor dat veel lichaamsfunctie trager gaan verlopen. Een te langzaam werkende schildklier kan vele verschillende klachten geven, zoals het snel koud hebben, zwaarder worden, last hebben van moeheid en een sloom gevoel, obstipatie (verstopping), haaruitval of stijve spieren en gewrichten. Ook kan je stem zwaarder worden. Een trage schildklier komt vooral voor bij vrouwen boven de veertig jaar.De twee belangrijkste oorzaken van hypothyroïdisme zijn:

  • Auto-immuniteit: hierbij worden de schildkliercellen vernietigd door witte bloedcellen die de schildklier aanvallen, omdat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet.
  • Een bijwerking van de behandeling van een schildklieraandoening. Zo kan een behandeling tegen een overactieve schildklier waarbij bijvoorbeeld een deel van de schildklier is verwijderd, leiden tot hypothyreoïdie.

Andere, zeldzame oorzaken zijn onder meer:

  • Een erfelijke schildklierstoornis.
  • Een complicatie van een virale infectie.
  • Een bijwerking van jodiumhoudende geneesmiddelen, zoals amiodaron en contrastmiddelen.

Traag werkende schildklier symptomen

Traag werkende schildklier symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling