Vergrote prostaat kruiden

Vergrote prostaat behandelen met kruidengeneesmiddelen

Bij een vergrote prostaat kunnen vervelende klachten optreden bij het plassen, zoals nadruppelen, zwakke(re) straal, nachtelijk vaak moeten plassen, niet goed op gang kunnen komen met plassen, enzovoort. Voor het behandelen van een vergrote prostaat worden meerdere plantaardige geneesmiddelen voorgesteld, ook wel plantenextracten, kruidengeneesmiddelen of fytotherapie genoemd. Ze zijn bij drogist en apotheek te koop. Hun werkingsmechanisme is onduidelijk. Er zijn geen aanwijzingen voor hun effectiviteit bij goedaardige prostaatvergroting (Benigne prostaathyperplasie, BPH). Toch worden ze door vrij veel mensen gebruikt.Ondanks het gebrek aan bewijs van hun werkzaamheid, zweren sommige mensen bij kruidentherapie. De werkzaamheid van de Zaagbladpalm (ook: Serenoa repens, Sabal serrulata of Dwergpalm) is het best bestudeerd. Uit onderzoek blijkt dat er geen significant verschil in uitkomst is tussen een placebogroep en een groep zaagpalm gebruikers. Met andere woorden: deze plantenextracten werken niet bij een vergrote prostaat. Wel zijn er aanwijzingen dat het mogelijk preventief werkt, maar het harde wetenschappelijk bewijs ontbreekt vooralsnog.¹ Een reguliere arts zal daarom nooit adviseren plantenextracten te gebruiken als je klachten hebt als gevolg van een vergrote prostaat.

Hier te lande zijn verschillende preparaten van de Zaagbladpalm beschikbaar. Ze zijn onder verschillende merknamen en zonder recept verkrijgbaar.

Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van een vergrote prostaat.


Geschreven door


Noot:

1. Phytotherapy in Urology. Current Scientific Evidence of its Application in Benign Prostatic Hyperplasia and Prostate Adenocarcinoma. Actas Urol Esp. 2012 Oct 8. pii: S0210-4806(12)00306-3. doi: 10.1016/j.acuro.2012.07.005.


 

Vergrote prostaat behandelen met kruidengeneesmiddelen - Symptomen en behandeling

Lees verder 

Vergrote prostaat behandeling

Vergrote prostaat behandeling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling