Vergrote prostaat: plassen

Adviezen van de huisarts: goed plassen

Adviezen van de huisarts: goed plassen - Symptomen en behandeling

Behandeling van een vergrote prostaat is lang niet in alle gevallen nodig. Vaak is het al voldoende om een aantal adviezen of gedragsregels van de huisarts op te volgen. De huisarts kan je een aantal adviezen geven die de klachten kunnen doen verminderen, waardoor verdere behandeling niet nodig is. De belangrijkste adviezen worden hieronder beschreven.→ Ga regelmatig naar het toilet

Normaal gesproken ga je vier tot zeven keer per dag naar het toilet en soms -als je pech hebt- ook nog een keer 's nachts. Als je plasklachten hebt, is je plaspatroon verstoord, waardoor je vaker aandrang voelt. Wat je in ieder geval niét moet doen, is minder drinken zodat je minder naar het toilet hoeft te gaan. Voor je gezondheid is het af te raden om minder dan anderhalf tot twee liter vocht per dag te drinken. Ga veder regelmatig naar het toilet en stel het toiletbezoek niet uit.


→ Stel het plassen niet uit als je aandrang voelt

Het is onverstandig om het plassen uit te stellen als je aandrangt voelt. Stop tijdens lange autoritten regelmatig om wat rond te lopen en eventueel te plassen. Dit geldt ook een middagje winkelen. Ga op tijd naar het toilet en houd he plas niet op.


→ Goed leegplassen, bij voorkeur zittend plassen en neem de tijd

Goed leegplassen is van belang opdat er geen urine in de blaas achterblijft, wat de kans op een blaasontsteking vergroot. Goed uitplassen doe je door bij voorkeur zittend te plassen, zodat je je bekkenbodemspieren beter kunt ontspannen. Ga rechtop zitten en buig niet voorover of achterover. Zet daarbij je beide voeten op de grond en gebruik bij een verhoogd toilet een voetenbankje. Je zit met je bekken iets voorover gekanteld (alsof je op het ‘puntje van je stoel’ zit), waardoor je onderrug lichtjes hol wordt. Ontspan je bekkenbodem en blijf gedurende het uitplassen ontspannen, het uitplassen duurt zo'n 20 tot 30 seconden. Niet meepersen om eerder klaar te zijn, want hierdoor druk je juiste de plasbuis dicht en bereik je het tegenovergestelde. Blijf na het uitplassen ontspannen zitten, kantel je bekken een paar keer naar voor en naar achter en schommel zo een paar keer heen en weer. Neem hiervoor de tijd, haast je niet. Span daarna de bekkenbodemspieren aan en sta van het toilet op. Eventueel kan een bekkenfysiotherapeut je de juiste plastechniek aanleren.

 

 → Zorg dat je voldoende drinkt

Mensen met plasproblemen hebben nogal eens de neiging om minder te gaan drinken. Dit is slecht voor de gezondheid. Het kan onder meer leiden tot een blaasontsteking vanwege onvoldoende spoeling.

→ Beperk het gebruik van alcohol

Alcohol kan de plasklachten doen verergeren. Beperk daarom het gebruik van alcohol, vooral ’s avonds. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag. Men adviseert tevens het gebruik van kruiden en grote maaltijden te matigen.

→ Vermijd bepaalde geneesmiddelen

Vermijd in overleg met je (huis)arts geneesmiddelen die de klachten kunnen verergeren, zoals tricyclische antidepressiva, opiaten en de wat versuffende antihistaminica die bij allergieën worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat deze middelen alleen worden vermeden als goede alternatieven mogelijk zijn. Daarom moet je nooit op eigen initiatief stoppen met deze middelen.

→ Vermijd stress en koude

Ook dien je koude en stress te vermijden, vanwege stimulatie van alfa-receptoren ter hoogte van de prostaat. Het is bekend dat bij stress het prostaatgebied (prostaat, blaas, plasbuis, bijbal) geïrriteerd kan raken.

→ Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Daarnaast zou voldoende lichaamsbeweging een heilzaam effect hebben

Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van een vergrote prostaat.

Geraadpleegde literatuur:

- H. Vinke (eindred.). Een goedaardige vergrote prostaat (BHP) in het kort. Stichting September,Amsterdam, 2011.

 

Lees verder 

Vergrote prostaat behandeling

Vergrote prostaat behandeling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling