Home » Overige ziekten » Infectieziekten » Verkoudheid symptomen » Verkoudheid bestrijden, tips

Verkoudheid bestrijden, tips

Wat kan je doen bij verkoudheid?

Wat kan je doen bij verkoudheid? - Symptomen en behandeling

Hoe kun je het beste een milde of zware verkoudheid bestrijden? Vrijwel iedereen is één of meerdere keren per jaar verkouden. Kinderen zijn iets kwetsbaarder voor verkoudheid, omdat ze nog geen voldoende afweer hebben ontwikkeld tegen virussen. Bovendien verspreiden deze boosdoeners zich sneller op crèches en op scholen. Verkoudheid wordt veroorzaakt door één van de vele verkoudheidsvirussen die in druppeltjes snot, slijm en speeksel zitten en door praten, hoesten of niezen worden verspreid. Normaal gesproken gaat een verkoudheid na 1 tot 3 weken vanzelf over. Er zijn geen medicijnen of geneesmiddellen om verkoudheid te bestrijden. Wel kunnen de volgende tips helpen om de verkoudheidsklachten en symptomen te verlichten.Hoesten

Het is aan te raden om je hoest niet te onderdrukken als je veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken. Hoesten heeft namelijk als functie om de luchtwegen schoon te houden. Hinderlijke hoestprikkels die je bijvoorbeeld uit je slaap houden, kun je desgewenst onderdrukken met een noscapine-houdend middel. Noscapine werkt hoestprikkeldempend. Het wordt gebruikt bij hoest.

Neus ophalen

Je neus ophalen is te prefereren boven snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dit verkleint de kans op ontstekingen aldaar. Wanneer je je neus snuit, snuit dan de neusgaten één voor één.

Verstopte neus

Zoutwaterdruppels en xylometazolinedruppels kunnen helpen de neusgangen open te houden. Zoutwaterdruppels verdunnen het ingedikte slijm en xylometazolinedruppels doet het opgezwollen slijmvlies slinken. Hierdoor wordt het ademen gemakkelijker. Voor volwassenen en kinderen zijn aparte druppels of sprays verkrijgbaar. Lees de bijsluiter goed alvorens het te gebruiken.

Stomen

Stomen kan verlichting geven van de klachten doordat het slijm oplost, maar stomen versnelt het genezingsproces niet. Stomen zorgt ervoor dat geïnfecteerd slijm en andere afvalstoffen uit de luchtwegen verwijderd worden. Volwassen personen kunnen stomen boven een kom heet water. Voeg geen kamille of menthol aan het water toe, aangezien dit kan de slijmvliezen kan irriteren. Plaats een doek over het hoofd en adem vervolgens de warme vochtige lucht in. Kinderen kunnen het beste stoom inademen in een badkamer of douche waar je de warmwaterkraan laat stromen.

Pijn of koorts

Pijn en koorts kunnen verlicht worden door paracetamol of ibuprofen. Kinderen moet je geen aspirine geven, omdat het geassocieerd wordt met een verhoogd risico op het Reye-syndroom, een zeer zeldzaam, maar potentieel dodelijk syndroom welke alle organen van het lichaam beïnvloedt. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol.

Roken

Roken is funest voor je als je verkouden bent. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Voorkom daarom blootstelling aan sigarettenrook.

Vitamine C of Echinacea-preparaten

Vitamine C voorkomt een verkoudheid niet, maar lijkt wel de duur ervan te verminderen. Het is (nog) niet duidelijk of Echinacea-preparaten de kans op verkoudheid of de duur ervan (kunnen) verminderen.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.


Geschreven doorLees verderVerkoudheid symptomen

Verkoudheid symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling