Verkoudheid stomen

Stomen bij verkoudheid

Stomen bij verkoudheid - Symptomen en behandeling

Stomen bij verkoudheid. Een stoombad bij verkoudheid is een ouderwets huismiddeltje wat nog altijd veelvuldig wordt toegepast. Veel mensen kunnen zich levendig voor de geest halen dat als ze vroeger verkouden en flink snotterig waren, hun moeder een bak kokend water op tafel zette, een handje kamille erin deed, waarna je moest gaan zitten met een handdoek over je hoofd om vervolgens de warme stoom in te ademen om weer lucht te krijgen. Het gaf verlichting van de klachten en het is een goedkoop middel. De genezing van verkoudheid bevordert een stoombad overigens niet. Ook heden ten dage raden huisartsen het stoombad geregeld aan bij een verkoudheid, neus- en bijholteontsteking. Hoe vaak en hoe lang? Een paar keer per dag 10 minuten stomen is dan het advies.'Stomen bij verkoudheid gevaarlijk'

Kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam waarschuwde enkele jaren geleden dat stomen ter verlichting van verkoudheidsklachten gevaarlijk is en beter niet meer toegepast kan worden. De kinderarts bestudeerde cijfers van de drie brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid en naar aanleiding van dit onderzoek adviseren de Nederlandse Brandwonden Stichting en de arts om niet meer te stomen. Uit de analyse van de gegevens bleek namelijk dat veel mensen, vooral kinderen, brandwonden oplopen als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen. Het teiltje met kokend water kiepert niet zelden om met alle gevolgen van dien.

De afgelopen jaren werden tientallen patiënten met brandwonden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum, van wie meer dan de helft jonger is dan zestien jaar. Een deel van de slachtoffers was zo ernstig toegetakeld dat het huidtransplantaties moest ondergaan. Negen kinderen hadden hun geslachtsdelen zo ernstig verbrand dat zij een urinekatheter kregen. Daarnaast komen er jaarlijks dertig tot tachtig patiënten op de eerste hulp terecht voor behandeling van brandwonden die samenhangen met het stomen bij een teiltje heet water.

Kinderen en volwassenen

Kinderen kun je het beste laten stomen door hem of haar naast een stomende douche te laten zitten. Dit is een veilige manier van stomen. Inademen van stoom of damp kan ervoor zorgen dat slijm oplost en het verminderd benauwdheid op de borst. Volwassenen die ervoor kiezen om ouderwets te stomen, moeten er voor uitkijken dat het teiltje niet kan omvallen. Zorg voor een grote handdoek zodat je op afstand kunt blijven en let erop dat je niet te dicht bij het hete water komt waardoor je gezicht kan verbranden. Je hebt tegenwoordig ook stoomapparaten met een tuitje eraan. Deze zijn veiliger.

Voeg bij voorkeur niets toe

Voeg geen kamille of menthol aan het water toe, want dit kan de slijmvliezen kan irriteren. Kijk ook uit met Vicks of eucalyptuscapsules. Sommige mensen krijgen hier een benauwdheidsaanval van.

Goed afdrogen

Het is belangrijk om na het stoombad je gezicht goed af te drogen en nooit meteen naar buiten te gaan. Dit ter voorkoming dat je een fikse kou vat, waarmee je nog verder van huis bent.

Zout water spoelen

Als je verkouden bent, helpt het ook om de neus te druppelen met zout water. Fysiologisch zout (zout water) is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Je kunt het ook zelf maken door één afgestreken theelepel keukenzout op te lossen in een glas lauw water. Zorg dat de temperatuur van het water aangenaam is, niet te koud of te warm. lekker is, te koud of te warm is onaangenaam. Nauwkeurig is: 9 gram zout in 1 liter water. Volwassenen kunnen vervolgens het zoute water opsnuiven vanaf bijvoorbeeld de handpalm.


Geschreven doorLees verder

 

Verkoudheid symptomen

Verkoudheid symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling