Home » Huidaandoeningen » Vlooienbeten bij mensen » Vlooienbeten behandelen

Vlooienbeten behandelen

Vlooienbeten bij mensen behandelen

Vlooienbeten bij mensen behandelen - Symptomen en behandeling

Hoe vlooienbeten behandelen bij mensen? Na een vlooienbeet kan er een huidreactie en jeuk optreden. Dit vanwege het speeksel dat de vlo inspuit om bloedstolling tegen te gaan. Het speeksel van de vlo bevat namelijk enzymen en histamine-achtige stoffen, welke voor een allergische reactie kunnen zorgen. De huidreactie van vlooienbeten kan symptomatisch behandeld worden. Dit kan op de volgende manieren.

 

Een koude, natte (hand)doek kan bij jeuk, pijn en zwelling verlichting van de klachten bieden. Bij jeuk kun je zonodig anti-jeukmiddeltjes gebruiken, zoals menthol strooipoeder of een crème, welke verkrijgbaar zijn bij de drogist of apotheek.

Jeukklachten kunnen ook bestreden worden met middelen die de huisarts voorschrijft, zoals orale antihistaminica. Een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties. De huisarts kan cetirizine eenmaal daags 10 mg of loratadine eenmaal daags 10 mg voorschrijven.

Cetirizine en loratadine blokkeren de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een half uur en houdt ongeveer een dag aan. Mogelijke bijwerkingen die in een enkel geval kunnen optreden zijn sufheid, slaperigheid en vermoeidheid. Vaak treden deze bijwerkingen in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen nemen de bijwerkingen af. Als je hier last van hebt, kun je het beste het medicijn 's avonds innemen, of een halve tablet 's ochtends en een halve 's avonds. Dan heb je er overdag minder last van. Ook kunnen Hoofdpijn en duizeligheid optreden of je kunt last krijgen van een droge mond, keel of neus.

Eventeel kan de huisarts ook een mild corticosteroïd crème voorschrijven, welke op de hevige jeukende plek gesmeerd kan worden. Deze hormoonzalf is afgeleid van een stof die bij mensen van nature in de bijnier worden geproduceerd.

Een eventuele secundaire infectie zal behandeld moeten worden met goede wonverzorging. Leg een nat verbandje aan of gebruik povidonjoodzalfgaas bij exsuderende wonden. Dit is bij je apotheek verkrijgbaar. Het kan nodig zijn om lokaal een antibioticum bevattende zalf aan te brengen, welke voorgeschreven wordt door de huisarts. Bekend is fusidinezuur, welke effectief werkt tegen bacteriën. Bij een zich uitbreidende infectie zal de huisarts overwegen een oraal antibioticum voor te schrijven.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
- http://www.apotheek.nl


Geschreven door

  

Vlooienbeten bij mensen

Vlooienbeten bij mensen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling