Home » Huidaandoeningen » Waterwratjes symptomen » Waterwratjes besmettelijk

Waterwratjes besmettelijk

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Waterwratjes zijn wratjes op de huid, welke worden veroorzaakt door een virus. Veel kinderen op de basisschool hebben last van waterwratjes. Maar een baby, een dreumes, peuter of een kleuter kunnen ook waterwratjes krijgen, net als volwassenen overigens. Waterwratjes zijn niet erg, maar wel lastig en zeer besmettelijk. Waterwratjes worden ook wel 'bolhoedwratjes' of 'luchtpukkels' genoemd. De officiële medische benaming is 'mollusca contagiosa'. Ze gaan binnen 6-12 maanden vanzelf weer over.Waterwratjes zien eruit als gladde bultjes met een roze glans, met een afgeplat oppervlak en soms zit er een deukje in. Ze komen meestal in groepjes voor en dan vooral op de volgende plekken:

  • buik en rug;
  • onder de oksels;
  • in de ellebogen;
  • in de knieholtes;
  • in het gezicht.

Waterwratjes zijn zeer besmettelijk en ze worden veroorzaakt door een virus. Kinderen kunnen elkaar gemakkelijk besmetten, bijvoorbeeld door elkaars handdoek te gebruiken, via speelgoed en via het zwembad (zwembandjes). Huid-op huidcontact zorgt ook voor besmetting. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen waterwratjes krijgen ofschoon het minder vaak voorkomt. Volwassenen die als kind nooit waterwratjes hebben gehad, of waarbij de afweer tegen infecties verminderd is, kunnen waterwratjes krijgen. Volwassenen kunnen via (contact met) kinderen waterwratjes oplopen, maar ook via seksueel contact met iemand die besmet is met het virus. Vooral mensen die hun schaamhaar scheren, lopen meer kans op het krijgen van waterwratjes. Scheren maakt de huid namelijk kwetsbaar.

Na ongeveer 6 tot maanden tot een jaar zijn de wratjes meestal wel vanzelf verdwijnen. Het virus is dan opgeruimd door het afweersysteem. Het is belangrijk dat je kind de bultjes niet openkrabt, want dan zijn ze extra besmettelijk. Gaan de bultjes toch open, dep ze dan met betadine of jodium.Daarna afdekken met een pleister.

Waterwratjes behoeven niet behandeld te worden. Ze gaan vanzelf weg. Als de wratjes ontstoken raken en pijnlijk worden of pussen, dan wordt vaak wel een behandeling ingesteld. De huisarts kan waterwratjes op een aantal manieren manieren behandelen. Twee bekende behandelmethoden zijn: aanstippen met een vloeistof (vloeibare stikstof) of wegschrapen met een speciaal (scherp) lepeltje. Waterwratjes kun je niet voorkomen. Heeft je kind eenmaal waterwratjes gehad, dan komen ze normaal gesproken niet terug.

→ Klik hier voor een apart artikel over het behandelen van waterwratjes.


Geschreven door

  

Waterwratjes symptomen

Waterwratjes symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling