Home » Huidaandoeningen » Waterwratjes symptomen

Waterwratjes symptomen

Wat zijn waterwratjes?

Wat zijn waterwratjes? - Symptomen en behandeling

Waterwratjes symptomen, oorzaak en behandeling. Waterwratten worden ook wel 'kinderwratten' genoemd. De medische benaming is 'mollusca contagiosa'. Het komt vooral bij kinderen en jonge adolescenten voor. Bij volwassenen treedt het zelden op. Het is een virale huidinfectie die huidkleurige, halfbolvormige papels met in het midden een deuk veroorzaken. Het virus bevindt zich in het vocht van de wratjes.

 

Besmetting vindt direct of indirect van mens tot mens plaats, maar vooral door intensief huidcontact, bijvoorbeeld tijdens kinderspelletjes of sporten. Het virus kan zich ook verspreiden door contact met besmette voorwerpen, zoals handdoeken, kleding of speelgoed. De incubatietijd -dat is de periode vanaf de besmetting tot de eerste symptomen- bedraagt meestal 2 tot 7 weken met uitersten van een week tot een half jaar.

Wat zijn de symptomen van waterwratjes?

Waterwratjes kunnen zich over het gehele lichaam voordoen, maar voorkeurslocaties zijn het gezicht, hals, oksels, armen en handen. Het komt niet voor op de handpalmen en voetzolen. De laesie ziet eruit als een kleine, vaste, gladde, verheven, pijnloze, halfbolvormige, wasachtige en vleeskleurig papel of bobbeltje, met in het midden een deuk of putje. Waterwratjes zijn meestal tussen de 2 en 5 millimeter groot, hoewel ze ook groter kunnen zijn; ze komen vaak multipel voor en kunnen tot plaques samenvloeien. Ze zijn vrijwel altijd asymptomatisch, dat wil zeggen dat ze geen pijn doen of jeuken. Je kan er een witte brij uitdrukken, die vaak al door de huid schemert.

Bij ongevere 10% van de kinderen ontwikkelt zich eczeem rond de plekjes. Bij atopisch eczeem zijn de wratjes vaak uitgebreider en weerbarstiger.Hoe worden waterwratjes behandeld?

Waterwratjes worden gemakkelijk herkend en daarom kan de diagnose meestal snel gesteld worden. Het kan worden bevestigd door een huidbiopsie.

Bij mensen met een normaal immuunsysteem, genezen de waterwratjes spontaan over een periode van maanden tot jaren. Als de laesies ontstoken raken en pijnlijk worden of pussen, dan wordt vaak een behandeling ingesteld. De volgende behandelmogelijkheden zijn er:

  • aanstippen met een crème;
  • aanstippen met aanstipvloeistof;
  • het wegkrabben van de wrat met een speciale lepel (curettage);
  • bevriezen met vloeibare stikstof;
  • wegbranden door middel van laser of electrocoagulatie.
Klik hier voor een apart artikel over het behandelen van waterwratjes.


Geschreven door

  

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling