Home » Huidaandoeningen » Wratten symptomen » Wratten verwijderen » Wratten aanstippen stikstof

Wratten aanstippen stikstof

Wratten aanstippen - wrattenbehandeling met stikstof

Het niet behandelen van wratten heeft bijna altijd de voorkeur. Ongeveer 60% van de wratten bij kinderen verdwijnt spontaan, zonder pijn of achterlating van een litteken in een jaar. En circa 80% verdwijnt in drie jaar. Wratten verwijderen doet pijn. Dit komt doordat bevriezing dezelfde pijnsensatie geeft als een brandwondje. Vaak wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Het weghalen van wratten kan voor kinderen een zeer vervelende ervaring zijn. Kinderen moet je daarom voorbereiden op de behandeling.Het aanstippen van de wrat met vloeibare stikstof wordt cryotherapie (bevriezing) genoemd. Voor het aanstippen van wratten kun je een afspraak maken voor het spreekuur van de praktijkassistent(e) van de huisarts. Vooral bij voetwratten is het verstandig om de wratten gedurende een aantal weken voor te behandelen, tendeinde de dikke hoornlaag los te weken. Dit gebeurt door op de wrat een pleister te plakken met een weekmakend zalfje onde pleister (10-40% acidum salicylum). De pleister moet je één tot twee keer per dag vervangen. De omgevende gezonde huid moet beschermd worden met vaseline of zinkolie. Het week geworden hoornlaagje zal een aantal keer mechanisch weggeschraapt worden door middel van een scalpel.

De wratten worden behandeld met vloeibare stikstof (temperatuur van -196°C), wat in een dampend vaatje aanwezig is. Er wordt een grote wattip in het vaatje gedoopt, waarna deze op de wrat wordt gedrukt. De stikstof bevriest de wrat en de omringende huid. Het virus legt het loodje en de wrat sterft af. Vaak ontstaat er een blaar, welke binnen een week verdwijnt. 

Na de behandeling kan het soms verstandig zijn de wrat te koelen met wat ijs. Dit kun je doen door een washandje met een plastic zakje met ijsklontjes erin op de behandelde plek te houden. De wrat hoeft na behandeling niet verbonden te worden. Ook hoeft er geen pleister over. Een eventuele blaar die later ontstaat op de betreffende plek, mag je steriel -dat wil zeggen na joderen- doorprikken en verbinden. Maar het beste is om de blaar met rust te laten. Gaat de blaar binnen 48 uur open, dan even joderen en pleister erover. Zwemmen en in bad gaan is toegestaan, maar wees voorzichtig bij een blaar die binnen 48 uur opengaat. Dit ter voorkoming van een infectie.

In geval de behandeling niet heeft geholpen, dan zal de behandeling met stikstof meestal herhaald worden. Dit gebeurt meestal na ongeveer 4 weken.

Een alternatief is excochleatie, het het zogenaamd uitlepelen van de wrat met een speciaal instrument. Dit vindt plaats onder lokale verdoving. Alleen de injectie doet even pijn, maar de rest van de ingreep is pijnloos. De wondgenezing gaat over het algemeen wat sneller dan bij aanstippen. Welke methode de voorkeur heeft, kun je het beste overleggen met de huisarts.


Geschreven door

  

Wratten verwijderen

Wratten verwijderen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling