Wratten bevriezen

Behandeling van wratten niet altijd nodig

Wratten zijn eeltachtige knobbeltjes die op de huid ontstaan door toedoen van humaan papillomavirussen. Het zijn vooral kinderen die last hebben van de wratten. Behandelen van gewone wratten is niet altijd nodig. Normaal gesproken verdwijnen wratten spontaan binnen 2 jaar in ongeveer tweederde van de gevallen. Er kan gekozen worden voor behandeling wanneer de wratten (mechanisch) hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen. De behandeling richt zich dan op het vernietigen van de opperhuid, waarin de virusdeeltjes zich ophouden. Het is niet mogelijk het humaan papillomavirus wat verantwoordelijk is voor de vorming van wratten rechtstreeks te doden of te inactiveren. De behandelingsmogelijkheid om wratten te bevriezen wordt in dit artikel besproken.

 

Wratten bevriezen is het meest effectief

Uit onderzoek van Sjoerd Bruggink van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat huisartsen wratten het beste kunnen behandelen door ze te bevriezen met vloeibare stikstof, want dat is het meest effectief. Stikstof blijkt veruit de meeste wratten te verwijderen (49 procent) en wint het met dat percentage ruimschoots van salicylzuur (15 procent).

Aan het onderzoek deden 240 kinderen en volwassenen mee. Ze werden in drie groepen ingedeeld. De ene groep werd elke twee weken behandeld met stikstof en de andere groep bracht vier weken lang ten minste vier keer per week zelf salicylzuur aan op de wrat. Salicylzuur zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid week wordt en weggeschraapt kan worden. De derde groep werd helemaal niet behandeld. De eerste groep raakte bijna vijftig procent van de wratten kwijt, de tweede groep slechts 15 procent. Bij de onbehandelde groep verdween zo’n 8 procent van de wratten (spontaan verloop). Wratten op de voetzool vormen hierop echter een uitzondering. Hierbij maakte het niet uit of er salicylzuur, stikstof of helemaal niets werd gebruikt. (Bron: www.scientias.nl, 13-09-2010.)

Wratten bevriezen door huisarts

Bevriezing met vloeibare stikstof is de standaardbehandeling voor wratten. Als je een afspraak maakt met de huisarts om een gewone wrat te verwijderen, zal deze behandeld worden met vloeibare stikstof. De stikstof zit in een dampend vaatje met vloeibare stikstof en met een grote wattip gaat de huisarts in het vaatje en vervolgens wordt deze op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat een blaar waarbij de wrat in het blaardak achterblijft. Na indrogen valt het blaardak met de wrat eraf. De huid geneest binnen 4-7 dagen. Bevriezing geeft ongeveer dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moeten daarop voorbereid worden, anders kan het een traumatische ervaring worden. Behandeling met stikstof helpt niet altijd voldoende en moet meestal herhaald worden.

 

Wratten zelf bevriezen

Je kunt gewone wratten ook thuis zelf bevriezen, bijvoorbeeld met Wartner wrattenverwijderaar. Hoe gaat dit in zijn werk? Schuif het schuimpje over de applicatorhouder en druk deze vervolgens gedurende 3 seconden in de aerosol en haal deze er dan terug uit. Wacht nu 20 seconden alvorens je het schuimpje op de wrat aanbrengt, zodat de temperatuur verder kan dalen. Breng daarna het schuimpje op de wrat aan gedurende 20 seconden voor normale wratten. Indien de wrat niet verdwenen is na 1 behandeling, kan deze een tweede of derde keer herhaald worden (met steeds een paar weken ertussen).


Geschreven door

  

Lees verder 

Gewone wratten behandelen

Gewone wratten behandelen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling