Home » Huidaandoeningen » Wratten symptomen » Wratten verwijderen

Wratten verwijderen

Wratten verwijderen

Wratten verwijderen - Symptomen en behandeling

Het blijkt dat ongeveer twee derde van alle wratten zonder behandeling binnen twee jaar zijn verdwenen. Daarom hoeven in principe alleen wratten te worden behandeld waar je hinder van ondervindt. Vooral voor kinderen moet bekeken worden of de hinder van de wrat zodanig is dat het opweegt tegen de hinder en pijn van een behandeling.De wrat kan worden aangestipt met een aanstipvloeistof met salicylzuur, welke zonder recept verkrijgbaar is bij apotheek of drogist. Salicylzuur maakt de opperhuid zachter, waardoor de wrat verweekt. Daarnaast heeft het een desinfecterende werking. Mogelijke bijwerkingen zijn irritatie, branderig gevoel en beschadiging van de gezonde huid, vooral bij langdurig contact met dit middel. De behandeling bestaat uit het dagelijks aanbrengen van 1 druppel aanstipvloeistof op de wrat, gedurende 6-7 achtereenvolgende dagen. Dit gebeurt met een druppelstaafje. De op de gezonde huid gemorste vloeistof moet onmiddellijk met een tissue verwijderd worden.

Een sterk verhoornde wrat kan eerst worden geweekt in warm water, alvorens het te schuren met een stukje puimsteen. Het is daarbij aan te bevelen om de omringende huid te beschermen door een pleister aan te brengen. Insmeren met vaseline, vette crème, zinkzalf of zinkolie kan ook. Het is namelijk belangrijk om tijdens de behandeling contact met de gezonde huid te vermijden. Dit om besmetting te voorkomen. Breng na het schuren de salicylcollodium aan op de wrat.

Er bestaat ook salicylzuurzalf. Ook hierbij dient de gezonde huid te worden afgeschermd met een pleister, zodat deze niet beschadigd. Breng daarna met een tweede pleister de zalf aan op de wrat. De volgende dag kan je de pleister verwijderen en met een vijl, rasp of puimsteen de verweekte huid verwijderen. Deze procedure kun je dagelijks herhalen.

Wratten kunnen tevens verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof, waarbij een stokje met stevige punt met daarop een losgedraaid stukje wat in de stikstof (die een temperatuur heeft van -196°C) gedoopt wordt. Met de druppel stikstof die aan de wat hangt, wordt de wrat aangestipt en bevroren, net zolang tot een zone van 1 tot 2 mm huid rond de wrat wit is. De tijd van aanstippen is 5-20 sec. Er ontstaat hierdoor een blaar onder de wrat en na indrogen laat het blaardak mét de wrat erin los. De wrat kan zo nodig na twee tot drie weken opnieuw aangestipt worden. Deze methode wordt veel toegepast door de huisarts.

Verder is er sinds kort ook de CryoPen®, welke zorgt voor bevriezing van de wratvirus door middel van met een indringende straal vloeibaar, diep gekoelde stikstof (zie afbeelding bovenaan het artikel). De behandeling is doelgericht, kortdurend en veroorzaakt vaak niet meer dan een lokale koude tot prikkelende sensatie. Er is ook een middel op de markt op basis van de vloeibare stikstofmethode dat je zelf kunt toepassen (Wartner). Wartner heeft twee producten om wratten zelf te verwijderen. Wartner 2e generatie is een product voor het behandelen van wratten via de bevriezingsmethode (cyrotherapie). De Wartner Wrattenpen is een product voor het behandelen van wratten via zuurbehandeling (TCA GEL aanstipmethode). 

Geraadpleegde literatuur:
- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten. Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.


Geschreven door

  

Wratten symptomen

Wratten symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling