Home » Overige ziekten » Neurologische aandoeningen » Soorten hoofdpijn » Zeldzame soorten hoofdpijn

Zeldzame soorten hoofdpijn

Minder vaak voorkomende of zeldzame vormen van hoofdpijn

Minder vaak voorkomende of zeldzame vormen van hoofdpijn - Symptomen en behandeling

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn of heeft het ooit wel eens gehad. De pijn kan van korte duur of vele dagen achter elkaar aanhouden. De pijn kan variëren van vaag en dof tot hevig bonzend. Hoe dan ook, als je de oorzaak van de hoofdpijn weet, kun je het adequaat behandelen. Hieronder bespreken we vijf mogelijke oorzaken van hoofdpijn, die niet onder het grote publiek bekend zijn.1. Hemicrania Continua

Hemicrania continua is een zeer zeldzame hoofdpijnvorm, waarbij je meer dan drie maanden dagelijks last hebt van (ernstige) hoofdpijn aan één kant van het hoofd. De oorzaak van deze vorm van hoofdpijn is niet bekend. Men vermoedt dat overprikkeling van de vijfde hersenzenuw een rol speelt bij het ontstaan van hemicrania continua. Het is niet precies bekend waardoor deze overprikkeling ontstaat.

2. Medicatie
Medicatieafhankelijke hoofdpijn ontstaat door het langdurig (meer dan drie maanden) en overmatig gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn, zoals paracetamol, naproxyne, diclofenac, ibuprofen. Het klinkt paradoxaal, dat je van van elke dag paracetamol tegen hoofdpijn, gedurende meer dan drie maanden, een zeurende chronische hoofdpijn kan ontwikkelen. Het gaat bij medicatieafhankelijke hoofdpijn om zowel pijnstillers als triptanen. Ook als je meer dan 5 eenheden cafeïne per dag gebruikt in koffie, thee, ijsthee, energiedranken of cola, kun je deze vorm van hoofdpijn krijgen.

3. Uitdroging
Bij onvoldoende vochtinname en/of overmatig vochtverlies door zweten of baken droogt het lichaam uit. Dit wordt dehydratie genoemd. Mogelijke verschijnselen zijn onder meer hoofdpijn, droge mond, misselijkheid en spierkrampen. Het lichaam van een volwassene heeft onder normale omstandigheden een dagelijkse vochtbehoefte van ca. 2 liter, dat zijn 6-8 glazen water per dag.

4. Griep
De meeste mensen weten wel dat griep gepaard kan gaan met hoofdpijn, soms zeer hevig en je kunt zelfs last krijgen van (flinke) nekpijn. Minder bekend is dat griep voorafgegaan kan worden door hoofdpijn, dat als het ware de griep inluidt.

5. SUNCT
SUNCT is de Engelse afkorting van Short Lasting Unilateral Neuralgiform Headache Attacks with Conjunctival Injection and Tearing rhinnorhoea and forehead sweating. SUNCT gaat onder meer gepaard met eenzijdige hoofdpijn. De oorzaak is niet bekend, maar men denkt aan een stoornis in een bepaald gedeelte van de hersenen waarbij betrokkenheid van de trigeminuszenuw wordt verondersteld.

Bij SUNCT heb je last van kortdurende (5 tot 240 sec) aanvallen van eenzijdige stekende en bonzende hoofdpijn. Dit gaat gepaard met tranenvloed en roodheid van de ogen. Tussen de aanvallen is de helft van de patiënten niet pijnvrij. Bijkomende klachten zijn een verstopte neus, dikke oogleden, transpireren en/of blozen van het gezicht.

Soorten hoofdpijn

Soorten hoofdpijn - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling