Home » Huidaandoeningen » Zonneallergie symptomen » Zonneallergie crème en zalf

Zonneallergie crème en zalf

Zonneallergie behandelen met crème, zalf en pillen

Zonneallergie behandelen met crème, zalf en pillen - Symptomen en behandeling

Bij zonneallergie is strikt genomen geen behandeling nodig. De huiduitslag bij zonneallergie verdwijnt vaak spontaan binnen enkele dagen tot weken en er zijn geen restverschijnselen. Het is dan wel van belang om uit de zon te blijven. In de loop van de zomer treedt gewenning op en raakt de zonneallergie meer op de achtergrond. Als je heel erg last hebt van jeuk, kan de huisarts desgewenst een crème of zalf voorschrijven. Er zijn ook zelfzorggeneesmiddelen –middelen die vrij verkrijgbaar zijn– die je bij een apotheek of drogist kunt kopen.Zalven en crèmes tegen jeuk

Indifferente middelen kunnen helpen de jeuk tegen te gaan. 'Indifferent' betekent dat er geen medicatie (zoals hormonen) aan het middel is toegevoegd. Je kunt de volgende middelen gebruiken:

  • lotio alba FNA
  • lotion calaminae FNA
  • mentholtalkpoeder
  • levomenthol 1% in carbomeerwatergel FNA
  • levomenthol 1% in lanettecrème
  • cremor vaseline lidocaïne 3%

Lotio alba is een lotion op waterbasis met als werkzame bestanddelen zinkoxide en talk. Zinkoxidelotion werkt verkoelend, jeukstillend en licht indrogend. Zinkoxide op de huid geeft nagenoeg geen bijwerkingen. Het kan gebruikt worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Lotion calaminae FNA is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek en wordt gebruikt bij jeuk. Dit middel mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding (tenzij de arts anders voorschrijft).

Talkpoeder met menthol geeft verkoeling door de menthol. Je mag het alleen aanwenden bij een intacte huid. Het poeder mag niet in wondjes terechtkomen, bijvoorbeeld op plaatsen waar de huid kapot gekrabd is. Talk kan namelijk in open wondjes granuloomvorming veroorzaken. Derhalve is levomentholgel of crème te verkiezen boven talkpoeder. Bovendien werkt het beter. Levomentholgel of crème werkt verkoelend en jeukstillend.

Lidocaïne vaselinecrème maakt de huid gevoelloos en wordt gebruikt bij pijn en jeuk. Dit middel kan soms bijwerkingen geven, zoals huidirritatie (nadat de lidocaïne is uitgewerkt, krijg je meer jeuk of branderigheid). Lidocaïne is voor op de huid zonder recept verkrijgbaar in crème, gel, spray en zalf.

Hormoonzalf

Je huisarts kan een corticosteroïd crème (hormoonzalf) voorschrijven om de jeuk te verminderen. Het gaat dan om hydrocortison crème FNA, welke bij zeer veel huidaandoeningen wordt gebruikt. Er kunnen soms bijwerkingen optreden, zoals huidinfecties en overgevoeligheid. Je moet de zalf of crème dun opsmeren. Je kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Het wordt al jaren gebruikt door zwangere vrouwen zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor het kind.

Antihistaminica

Je huisarts kan antihistaminica voorschrijven voor het verminderen van klachten die berusten op het vrijkomen van histamine, zoals bij zonne-urticaria, een vorm van chronische netelroos die wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht. Antihistaminica kan ook ter preventie worden voorgeschreven.

Overige

Bij zeer hardnekkige polymorfe lichteruptie (PLE) kan op doktersvoorschrift naast desensibilisatiebehandeling (met UV-A- en UV-B-straling) ook antimalariageneesmiddelen (chlorquine) en immunosuppressieve medicatie (zoals azathioprine) worden toegepast.

Zonnebrandcrème

Smeer je goed in met een speciale zonnebrandcrème die ook UV-A-straling tegenhoudt. Vermijd felle zon, draag beschermende kleding en een petje, en in de lente kan gewenning via speciale lampen of een zonnebankkuurtje helpen. Sowieso moet je in de lente de zon-expositie langzaamaan opbouwen.

Geraadpleegde literatuur:

- J.A.H. Eekhof e.a. (red.): Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.


Geschreven door

  

Lees verderZonneallergie symptomen

Zonneallergie symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling