Home » Huidaandoeningen » Zonneallergie symptomen » Zonneallergie kleding

Zonneallergie kleding

Beschermende kleding ter voorkoming van zonneallergie

Beschermende kleding ter voorkoming van zonneallergie - Symptomen en behandeling

De belangrijkste handeling ter voorkoming van zonneallergie is het weren van zon door zonwerende kleding te dragen en zonnebrandcrèmes te gebruiken. Over dit laatste onderwerp hebben we een apart artikel geschreven. Het dragen van zonwerende kleding wordt behandeld in dit artikel.Een veelvoorkomende aandoening als gevolg van blootstelling aan ultraviolette straling is zonneallergie. De meest voorkomende variant is polymorfe lichteruptie of PMLE. Zonneallergie is een acute (huid)reactie op de ultraviolette straling in het zonlicht. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening kan zich op iedere leeftijd manifesteren, maar komt het meest voor bij mensen tussen de twintig en veertig jaar. De aandoening kenmerkt zich door acuut optredende rode, opgezwollen vlekken, blaasjes en soms eczeem na blootstelling aan de zon. De aangedane huid jeukt en kan ook gaan prikken. De klachten kunnenn enkele dagen aanhouden. De verschijnselen trekken wek zonder littekens of andere restverschijnselen achter te laten.

Hoe bescherm je jezelf afdoende tegen de zon als je zonneallergie hebt? De allerbeste bescherming tegen zonneallergie is kleding. Hierbij geldt dat donkere stoffen voor een betere bescherming tegen UV-stralen dan lichtere stoffen. Stoffen van natuurlijke vezels zoals katoen verdienen de voorkeur, omdat deze slechts ongeveer een tiende van de zonnestralen doorlaten. Er bestaat zelfs speciale zonbeschermende kleding (broeken, caps, shirts) die UV-werend zijn. Deze kleding beschermen goed tegen de zin, maar zijn toch luchtig, sterk en dus zeer comfortabel om te dragen. Er bestaan ook speciale UV-werende (strand)kleding, zonnehoeden en parasols.

Alle kleding biedt bescherming tegen UV-straling, maar er zit wel een fors verschil tussen de verschillende materialen. Er is onderzoek verricht naar de zonwerende effecten van verschillende kledingstoffen. Dit is gemeten naar hun SPF (afkorting voor: Sun Protection Factor). Uit dit onderzoek bleek dat een zijden blouse heeft een zonwerend effect overeenkomend met een SPF van 280; een katoenen blouse heeft een SPF van 56; een jersey T-shirt-stof heeft een SPF van 32; polyester blouses hebben een SPF variërend van 5 bij een open weefpatroon (crêpe) tot 500 bij een dicht weefpatroon (satijn). Overigens is het zo dat spijkerstof vrijwel alle UV-straling tegenhoudt, maar deze stof is erg warm voor de zomer.

Beschermende kledingstukken, zoals hoeden met een brede rand, shirts met lange mouwen en lange rokken, jurken of broeken kunnen je huid prima beschermen tegen de zon. Het is bekend dat donkere kleding de UV-stralen vasthoudt en lichte kleding ze alleen weerkaatst. Donkere kleding beschermt daardoor beter. Zonnestralen kunnen ook het gevoelige oogweefsel beschadigen. Daarom is het goed om in de zon gebruik te maken van een zonnebril of van andere beschermingsmiddelen voor de ogen.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Robson J, Diffey BL. Textiles and sun protection. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 1990 Feb; 7(1): 32-4.


Geschreven door

  

Lees verderZonneallergie symptomen

Zonneallergie symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling