Home » Huidaandoeningen » Zonneallergie symptomen » Zonneallergie zonnecrème

Zonneallergie zonnecrème

Zonnebrandcrème ter voorkoming van zonneallergie

Na het dragen van beschermende kleding, is het weren van zon door zonnebrandcrèmes te gebruiken de belangrijkste maatregel ter voorkoming van zonneallergie. Over dit laatste onderwerp gaan we hieronder nader in. Het dragen van zonwerende kleding wordt behandeld in dit artikel.Heel veel mensen hebben in meerdere of mindere mate last van zonneallergie. Zonneallergie is een abnormale huidreactie bij blootstelling aan de zon of de zonnebank, en soms ook aan andere lichtbronnen zoals gloeilampen. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (afgekort: PMLE). Zonneallergie kenmerkt zich door een huidreactie met meestal een jeukende rode uitslag van de delen van de huid die aan de zon zijn blootgesteld.

De tijd die in de zon wordt doorgebracht moet zoveel mogelijk worden beperkt. Het is bovendien raadzaam om de middagzon te vermijden, omdat het zonlicht juist dan veel ultraviolette straling bevat. Verder is het van belang om je in het voorjaar zeer geleidelijk bloot te stellen aan het zonlicht. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de eerste dag 15 minuten je huid aan de zon bloot te stellen en per dag 30 minuten meer Bedek daarbij de huid zoveel mogelijk. Aanbevolen wordt om de niet-bedekte huid te beschermen meet een zonnebrandcrème met zowel een UV-B als een UV-A filter. Het gebruik hiervan mag niet leiden tot ene langer verblijf in de zon! Bedenk ook dat een allergische reactie op een zonnebrandcrème mogelijk is.

Voor iedereen met zonneallergie geldt dus dat het is aan te raden de huid zo goed mogelijk te beschermen tegen zonlicht en blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te beperken. Door middel van zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor met zowel een UV-B als een UV-A filter kan zonneallergie goed worden voorkomen. Dit smeersel moet je in flinke hoeveelheden aanbrengen op delen van de huid die blootstaan aan zonlicht. Breng bij voorkeur zonnebrandcrème aan een half uur voor blootstelling aan de zon. Na 2 tot 3 uur weer opnieuw insmeren, is het advies. Maar ook na activiteiten zoals zwemmen en veel lichaamsbeweging moet je opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen.

Zonnebrandcrèmes en zonnebrandlotions die de huid goed beschermen kunnen tevens voorkomen dat je last krijgt van zonneallergie. Wanneer in de crème of lotion de beschermingsfactor tegen ultraviolette straling wordt gecombineerd met een antioxidant (zoals vitamine E, vitamine C, groene thee, druivenpitextract en niacinamide), dan heeft deze veel meer effect op het voorkomen van zonneallergie dan alleen een beschermingsfactor. Antioxidanten zijn stoffen die je cellen beschermen tegen agressieve zuurstofmoleculen en worden steeds vaker in (zonnebrand)crèmes verwerkt.

De belangrijkste stoffen die bescherming bieden tegen UV-B zijn:

  • cinnamaten
  • PABA ofwel para-aminobenzoëzuur (hoewel PABA de eigenschappen van een vitamine vertoont, wordt deze voedingsstof niet officieel tot de vitaminen gerekend)
  • benzofenonen
  • dibenzolynmethaanderivaten
  • kamferderivaten


De laatste twee beschermen ook tegen UV-A. In zonwerende crèmes worden ook middelen gebruikt die het zonlicht reflecteren, zoals titanium of zinkoxide.

In 1993 kregen 45 patiënten gedurende de zomermaanden en zonnebrandcrème mee: Uvistat Ultrablock® met een SPF van 30 voor zowel UV-B- als UV-A-straling. Hun voorgeschiedenis van de vijf jaar daarvoor diende als controle. De zonnebrandcrème voorkwam PLE bij 90% totaal of gedeeltelijk. Van de deelnemers vond 88% dat met de zonnebrandcrème de PLE minder ernstig was dan in de voorgaande jaren. Het gebruikt van een zonnebrandcrème met een SPF van 30 kan dus significant resultaat opleveren voor mensen met zonneallergie.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Proby CM, Baker CS, Morton O, Hawk JL. New broad-spectrum sunscreen for polymorphic light eruption. Lancet 1993;341:1347-8.


Geschreven door

  

Lees verderZonneallergie symptomen

Zonneallergie symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling